”Jag delar med mig och får alltid tillbaka”

helene-neuss-maj-2019
Helene Neuss har varit volontär hos Suicide Zero i snart ett år. Här berättar hon om varför hon blev volontär och vilka förändringar hon vill se i Stockholm där hon bor.
”Jag delar med mig och får alltid tillbaka”
2019-05-08

Helene Neuss har varit volontär hos Suicide Zero i snart ett år. Här berättar hon om varför hon blev volontär och vilka förändringar hon vill se i Stockholm där hon bor.

Varför valde du att bli volontär hos Suicide Zero? 

– Det jag fått av oönskad kunskap vill jag ska komma andra till gagn. Det är viktigt att organisationer som Suicide Zero finns, som har en vision och ett mål med tydligt budskap.

– Min dotter Joanna tog sitt liv i maj 2007. Hon blev 21 år gammal. Ung död är bara onödig och det finns ingen som kan övertyga mig om att det finns en mening med allt som händer, men om min insats och erfarenhet kan ge stöd, antingen till de som förlorat en nära och kär eller om endast en som tänkt ta sitt liv väljer att stanna kvar, så har Johannas död gjort skillnad för någon som lever.

Kan du berätta om ditt volontärarbete?

–Jag har hållit föredrag och gjort några framträdanden innan jag blev volontär men planerar att bli instruktör i Suicide Zeros utbildning Våga fråga. Den ger kunskap om hur man kan ställa en fråga och få någon att se en annan medmänniska, att finnas där och lyssna och ha förmågan att handla om man hör något som kräver det, att vara ett hjärta med öron.

Vad ger det dig att vara volontär hos Suicide Zero?

– Jag delar med mig och får alltid tillbaka. Varje möte ger var och en av oss lite mer styrka och erfarenhet. Att dela oro dämpar den egna oron lite. Jag har varit tvungen att jobba med mig själv och har fått fantastisk hjälp på vägen. Tack vare detta har jag lärt känna mig själv otroligt bra. Jag är trygg och vet hur jag ska härbärgera sorgen efter Joanna, prata om henne och hennes död.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

– Att skolan uppmärksammar barnen ur ett annat perspektiv. Där tror jag att vi har en otroligt stor möjlighet att göra skillnad genom vår erfarenhet. Joanna blev utåtagerande på högstadiet vilket bortförklarades med hormoner adekvata för hennes ålder. Det var precis i tidsskarven när ADHD faktiskt konstaterades och uppmärksammades även hos flickor. Hon fick ingen hjälp och började använda alkohol och andra droger. Åtta månader före sin död fick hon diagnosen ADHD. Då var hon 20 år gammal.

– Det är också viktigt att socialtjänst och andra funktioner i samhället som inte är sjukvårdsutbildade men som möter människor, får kunskap om hur de ska bemöta någon som har ett avvikande beteende men också de anhöriga. Att göra något så enkelt som att ta en kort paus när koncentrationen dalar hos den det berör, kan göra all skillnad för resultatet. Den kunskapen fanns inte hos de flesta personer jag och Joanna mötte.

Är det någonting du vill tillägga?

– Jag vill ge anhöriga hopp om att det går att få ett värdefullt liv efter att ha förlorat någon som tagit sitt liv. Till den som funderar på att ta sitt liv vill jag säga att jag inte tror att det är bättre på ”andra sidan”, tvärtom, de som älskar oss finns här. Stanna kvar och låt dig älskas.

Skribent: Åsa Sohlgren

Fakta om volonärsjobb hos Suicide Zero

Suicide Zero har närmare 200 volontärer från norr till söder i landet. Våra volontärer gör verkligen skillnad lokalt genom att till exempel medverka i lokalmedia, pärla armband, skriva medborgarförslag om lokala handlingsplaner för suicidprevention, arrangera ljusmanifestationer eller föreläsa. De sprider kunskap om självmord och om hur vi kan jobba förebyggande för att minska dessa tragedier. Vill du också bli volontär hos oss? Här finns mer information

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016