"Jag borde inte må dålig, det finns ju dem som har haft det värre än jag"

Ellen S
"Jag borde inte må dålig, det finns ju dem som har haft det värre än jag"
2021-05-04

När Suicide Zeros volontär Ellen Samuelsson var 17 år gammal gjorde hon ett självmordsförsök som ett rop på hjälp. Trots depression, ångest och fobi kände hon en skam över att hon mådde dåligt, då hon kände att det alltid finns någon som haft det värre. Genom år av fellotsning till flertalet instanser, fick Ellen till slut 2018 rätt hjälp vid rätt instans och mår idag mycket bättre. Hon kämpar dagligen med att krossa samhällets fördomar om psykisk ohälsa och självmord – för att ingen ska behöva må så dåligt att de inte längre vill leva.

Suicide Zero har en mängd fantastiska och engagerade volontärer – en av dessa är Ellen Samuelsson. Hon studerar till F-3-lärare, är uppvuxen i Stockholm men har sedan tre år tillbaka bott i Hjo tillsammans med sin sambo, dottern Signe och katten Pysen. Hårdrock, djurrättsfrågor och fotografi är intressen som ligger Ellen nära om hjärtat – liksom hennes volontärskap för Suicide Zero.

Vad har du för erfarenhet av psykisk ohälsa och suicid?

 • Under en stor del av mitt liv har jag levt med psykisk ohälsa i form av depression och ångest och har även genomgått en KBT-behandling mot social- och agorafobi. Det gick olyckligtvis så långt att jag gjorde ett suicidförsök som ett rop på hjälp – jag var endast 17 år gammal. Detta var en otroligt tuff period och jag fick varken den hjälp jag behövde eller blev lotsad till rätt instans. Det var inte förens 2018 som jag till slut fick den hjälpt jag behövde liksom svar på de otaliga frågorna om varför jag ”kraschat” så pass många gånger oavsett livskris eller ej.

Vad har varit dina nycklar för att ta dig igenom det?

 • I flera år har jag känt en oerhörd skam över att jag mått dåligt. Jag har även känt skuld eftersom "jag inte borde må dålig det finns ju dem som har haft det värre än jag". Mina nycklar som har fått mig att må bättre har varit acceptans och att prata om det. Genom att acceptera min depression liksom alla tillhörande känslor och tankar – så har skoven gått över mycket snabbare. Det har även varit en otroligt stor hjälp för mig att prata om det, allt ifrån i terapisamtal eller med familj, sambo, vän eller öppet i mediala sammanhang.

"Mina nycklar som har fått mig att må bättre har varit acceptans och att prata om det."

Som volontär hos Suicide Zero, vad hoppas du att åstadkomma?

 • Oavsett hur dåligt man mår eller vad som än händer i livet, så ska det aldrig behöva gå så långt att någon ska ta sitt liv! Som volontär hos Suicide Zero, tampas jag dagligen med att försöka krossa samhällets fördomar och tabu mot att prata om psykisk ohälsa och självmord.

”Som volontär hos Suicide Zero, tampas jag dagligen med att försöka krossa samhällets fördomar och tabu mot att prata om psykisk ohälsa och självmord.”

Tillsammans med min kreativitet och driv, vill jag komma på verkningsfulla idéer och aktiviteter för att sprida kunskap, öka kännedomen och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och självmord.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

 • I dagsläget vet jag att Hjo kommun tittar på en handlingsplan, så jag ser fram emot att se deras beslut inom en snar framtid.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

 • Först och främst att gå Suicide Zeros Våga Fråga-föreläsning. Den är kostnadsfri, digital och tillgänglig för alla - kan det bli bättre?! Jag vill även uppmuntra till att bära Suicide Zeros fina och färggranna armband. Det öppnar verkligen upp för samtal, då folk uppmärksammar och börjar ställa frågor om dem.

Vilka är dina hjärtefrågor?

 • Då jag studerar till lärare är samtal om psykisk ohälsa med barn och ungdomar mycket viktigt. Jag ser fram emot att se Livsviktiga snack som skolmaterial!

Vill du också engagera dig? Läs mer här.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016