banner finger

29 sep

Våga Fråga-promenad i Karlstad 7 oktober

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter
vaga fraga promenad

7 oktober är World Mental Health Day och Suicide Zero uppmärksammar det genom en Våga Fråga-promenad i Mariebergsskogen i Karlstad mellan klockan 13-15. Vår volontär Marie Niljung är eldsjälen bakom satsningen.

Vad är en Våga Fråga-promenad?
- Det en promenad för alla! Vi hoppas många vill komma ut och ses, kanske ta med en vän man vet inte är på topp just nu. För de som vill kan man även gå en tipspromenad och förhoppningsvis lära sig lite mer om psykologiska olycksfall som jag tycker är det bästa ordet. En kupong till tipspromenaden kostar 50 kr. Att komma ut och röra sig är viktigt för alla men extra viktigt om man inte mår så bra psykiskt.
 
Vad är det vi ska våga fråga om för att må bättre?
- Vi ska fråga våra medmänniskor hur de mår och även våga fråga den svåra frågan Funderar du på att ta ditt liv?
 
Hur kom du på denna idé?
- Min vän Åse Trondsen tyckte vi skulle köra ett Mental Health Run i Karlstad men det var lite för mycket jobb med ett lopp. Vi kom tillsammans på att vi ville sänka tröskeln från lopp till att ha en promenad istället. Våga fråga- en stödkonsert för Suicide Zero har vi ju kört 2 år i Karlstad och fortsatte därför med det temat. Ingela Modin och Annika Billqvist är med och hjälper oss med denna dag. Jag kontaktade några av våra sponsorer till konserterna och har fått fina priser till tipspromenaden som vi tyckte var ett bra sätt att kunna sprida kunskap på.
 
Intresset för promenaden verkar vara stort, du har redan gjort intervjuer i media. Upplever du ett ökat intresse för dessa frågor?
Det är stor skillnad från när jag började mitt engagemang i Suicide Zero för 3 år sedan. Vi har bra kontakter med media, framförallt med P4 Radio Värmland, som är uppriktigt intresserade av frågan. Vi börjar äntligen bryta tystnaden.
 
Var anmäler man sig om man vill vara med?
Ingen föranmälan! Det är bara att komma till Mariebergsskogen mellan kl 13-15 på lördag, gå en promenad, gå tipspromenaden, köpa ett armband eller våra goda karameller, snacka med oss, bli medlem, bli månadsgivare eller ta en kaffe i Kyrkans Ungdomsbuss.
 
/Caroline Meyer Lagersparre, Suicide Zero
 

Bli månadsgivare här så bidrar du till att Suicide Zeros arbete med att radikalt minska självmorden:
http://sz.kommed.se/cust/sz/signature.php

Läs mer ...
29 sep

Allsång i Emmaboda den 21 oktober

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

pastedImage 1
Odd Hagel heter eldsjälen och musikern som bestämt sig för att hålla allsång på Folkets hus i Emmaboda och skänka alla intäkter till Suicide Zero.

- Jag hoppas så klart på en riktigt stor uppslutning den 21 oktober, säger han.

Hur kom du på idén att göra en allsångskväll till förmån för Suicide Zero?
- Jag hade funderat ett tag på att göra något till förmån för psykisk ohälsa. En konsert eller en allsångskväll. I somras när jag tatuerade mig hos Anna Franksson i Emmaboda kom vi att prata om detta och hon berättade då om Suicide Zero som hon hade stöttat innan. Jag läste på och tog kontakt med Suicide Zero och frågade om det var okey att köra en allsång och de tyckte det var en kanonidé!

Musik och sång beskrivs ju av många som väldigt läkande. Du är ju själv sångare, håller du med om detta?
- Vare sig du spelar eller lyssnar så har musiken en förmåga att beröra känslor och kan nog ha en helande effekt.

Har du själv erfarenhet av psykisk ohälsa eller suicid?
- Jag träffar mycket folk och ibland människor som mår dåligt. Det gör ont att se. Första gången jag hörde om självmord var när jag gick i sjuan och en kille i åttan hade begått självmord. Killen var en glad och väldigt humoristisk person som jag pratade med då och då. Han kom inte från samma ort men jag minns chocken och att jag inte begrep varför. Men visade det sig att han inte hade det lätt hemma och dessutom var mobbad. Jag minns att jag tyckte det var så otroligt onödigt. När man som jag för det mesta bott i små orter har man alltid ett ansikte på en person som tagit sitt liv och det smärtar varje gång man hör om en tragedi.

Tanken är det blir lite som Allsång på Skansen fast i Emmaboda – vilka artister kommer att medverka?
- Förutom jag själv så leder min fru Diana Idensjö-Hagel allsången. Medverkar gör även Tanja Ojaniemi, Lennart Palm, Dennis Gill och Higgins Blues Band. Eventuellt tillkommer ytterligare någon artist.

Det är valfritt inträde men du kommer även att starta en insamling för Suicide Zero, vad har du för mål med insamlingen?
- Insamlingen sker under själva allsången och det vi får ihop då skickar vi raka vägen till Suicide Zero. Men redan nu säljer vi armband. Målet är att få in så mycket pengar som möjligt men jag vill inte sätta en summa utan hoppas på det bästa!

Har du själv någon allsångsfavorit?
- Nej, inte direkt. Alla låtar som folk kan sjunga med i funkar bra.

Caroline Meyer Lagersparre, Suicide Zero

Läs mer ...
29 sep

Kortspelare vill förebygga självmord

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter
Nyhetsinlägg tre killar
 Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Ungefär så resonerar Patrik Fridland som tillsammans med vänner från Malmö Kortspelsförening bestämt sig för att skänka intäkterna från en tävling till Suicide Zero.  

- Vi har många som mår dåligt i vår krets och oftast är det ingen som märker något. Så detta är vårt sätt att visa att vi bryr oss och vårt sätt att försöka göra något åt det, säger Patrik Fridland. 

Vad är anledningen till att ni väljer att skänka pengarna till just Suicide Zero?
- Vi gick först ut på Facebook och frågade våra vänner vad de tyckte. Sedan hade vi en diskussion inom gruppen som står bakom arrangemanget och vi kom snabbt fram till att det ni gör betyder extra mycket för oss eftersom vi har många som mår dåligt i vår krets och oftast är det ingen som märker något. Så detta är vårt sätt att visa att vi bryr oss och vårt sätt att försöka göra något åt det, säger Patrik Fridland. 

Du säger att många spelare mår dåligt, varför är det så tror du?
Vi har inte gjort några undersökningar på detta. Men från våra egna erfarenhet och upplevelser kan spel, digitala såsom analoga, fungera som en flykt från verkligheten. Det är ett enkelt sätt att tillfälligt glömma sin ångest. Problemet där är att man lätt fastnar i "flykten". Där du kan släppa det som trycker ner dig men ofta leder det till att du släpper studierna, sjukskriver dig på jobbet och blir mindre socialt aktiv med mera, vilket i sin tur gör att du mår ännu sämre. Det blir en ond spiral som kan vara svår att ta sig ur. Vi försöker uppmärksamma och stötta varandra i vårt lokala community om vi märker av sådana mönster hos våra vänner. Vår målsättning är att kunna göra ännu mer för de som mår dåligt i våra kretsar.

Har ni satt något mål med insamlingen?  
- Minst 5 000 kr vill vi dra in. Sedan ser vi det också som en vinst att vi lyfter frågan och får upp folks ögon för er organisation och för frågan om länken mellan depression och självmord. Vi vill att folk ska våga prata om det, många lider i det tysta. 

Vad hoppas ni att Suicide Zero ska använda pengarna till?  
- Vi hoppas på att detta ska kunna stärka er organisation och gör er ännu bättre hörda. Vi hoppas bland annat på att ni ska kunna använda delar av pengarna för att göra reklam och sprida er närvaro inom “spel/nörd-kulturen” där vi sorgligt nog känner till ett stort behov av organisationer som Suicide Zero. 

Här finns info om eventet Ixalan Magic the Gathering Charity Tournament lördag 7 oktober. Tävlingen äger rum från kl. 12.00 i Spelens Hus, Nobelvägen 145a och streamas live på Twitch.
https://www.facebook.com/MalmoKortspelsforening/

Caroline Meyer Lagersparre. Suicide Zero

 

Läs mer ...
26 sep

Karin Boyes minneslopp följs upp

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Johanna Ginstmark

Den 6 mars 2001 vändes Johanna Ginstmarks värld upp och ner för att aldrig bli densamma. Hon var 21 år gammal när hennes far tog sitt liv. I familjen var det självklart att prata öppet om det som hänt. Men utanför fanns tystanden. För Johanna kom det därför att bli livsviktigt att belysa problematiken kring självmord. Nu på lördag den 30 september har hon och hennes syster samlat vänner och bekanta för att springa, jogga eller gå i Hagaparken i Stockholm, till stöd för Suicide Zero. Alla är välkomna.

Hur kom det sig att du engagerade dig i ett lopp för Suicide Zero?
- Jag har faktiskt aldrig tidigare engagerat mig i frågan, men när jag på Facebook fick syn på Karin Boyes minneslopp som ägde rum i Alingsås kände jag att det var dags. Nu har lagom mycket tid gått. Men jag kunde inte åka dit just den dagen. Då skrev jag till Håkan Wester som arrangerade loppet och han tipsade mig om att vara förlöpare och anordna ett eget stödevent om jag ville. Jag nämnde det för min lillasyster som bor i Skåne och vi bestämde oss för att tillsammans bjuda in våra vänner. Men nu hoppas vi såklart att många fler kommer!

Vad är bra att veta för de som funderar på att komma dit?
- Eventet på lördag är ju väldigt informellt. Ingen sträcka, ingen tidtagning, men alla som vill får sluta upp. Det ska bara vara enkelt att göra det ihop. Så alla är välkomna. Vi träffas kl. 10.00 vid Koppartälten i Hagaparken.

Din far tog sitt liv, vad är ditt viktigaste budskap till alla som undrar hur man ska bete sig om någon i ens omgivning drabbas av suicid?
- Den största fienden för psykisk ohälsa och självmord är tystnad och dess största vän är medmänsklighet och kärlek. Många vet sällan vad de ska säga när någon lider av psykisk ohälsa eller har en anhörig som har dött i suicid. Saken är den att det inte behövs så många ord, inte heller några råd eller försök till lösningar. Det  som behövs är närvaro, handlingar av kärlek och att finnas till.

Du jobbar till vardags som manusförfattare till serier som Hassel och Halvvägs till Himlen och dessutom driver du podcasten ”Framgångar och Motgångar”. På vilket sätt använder du dig av dina erfarenheter i ditt arbete?
- Syftet med min podcast är att öppna upp film- och tv-branschen genom att prata om det som är svårt och jobbigt, men framförallt handlar den om vad man kan lära sig av motgångar. På grund av min egen erfarenhet har jag ett starkt behov av att visa att det finns fler än en utväg ur det där mörka, att det alltid finns fler dörrar att öppna.

Har du satt något mål med loppet?
- Bara att få folk att medverka. Vi går in i hösten nu, en tid då säsongsdepressioner kan slå till och det är ännu viktigare att prata om hur vi mår. Mitt mål är bara att prata mer om problemet, sen vet ju jag att jag vill fortsätta att stötta Suicide Zero. 

Anmälan gör man på Karin Boyes minneslopps hemsida eller via nedanstående länk. Anmälningsavgiften på 50:- går till Suicide Zeros verksamhet.  

https://www.mittlopp.se/Anmalan/XTDJBTFJDAVBAEQQUH

Caroline Meyer Lagersparre, Suicide Zero

 

Läs mer ...
20 sep

Gröna karamellstrutar för Suicide Zero

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

linus

Det finns många som vill bidra till att självmorden ska minska. Till exempel Linus Westerberg, ägare till godisfabriken Råsnäs konfektyrer i Timmernabben. Sedan i somras producerar han gröna karamellstrutar till förmån för Suicide Zero.   

Varifrån kom idén att göra karameller för Suicide Zero?
- Idén kom från Maria Pedersen som är aktiv i Suicide Zero. Hon hade cyklat i Gränna och fått idén. Eftersom hon bor i Timmernabben så frågade hon oss om vi ville sälja våra gröna äppelkarameller i strutar med Suicide Zeros logga, där en del av priset går till Suicide Zero. Jag tyckte det var en lysande idé. 

Vad har du fått för reaktioner?
- Reaktionerna har varit strålande. Efter att Suicide Zero lade ut våra produktionsfilmer på Instagram så började strutarna efterfrågas. Kunderna reagerar också på att man gör en god sak.

Hur kom det sig att du ville samarbeta med just Suicide Zero?
- När möjligheten kom genom Maria Pedersen var det bara självklart. Det känns bra med ett samarbete där min verksamhet kan vara med att bidra till en så viktig sak.  

 Maria och Linus

 Vad hoppas du att karamellerna ska bidra med?
- Jag hoppas att fler uppmärksammar Suicide Zero för att få information om psykisk ohälsa och lära sig mer om hur vi alla kan bidra för att minska självmorden.  

Vad har du för mål med försäljningen?
- Vi har startat en insamling på suicidezero.se där vi har satt ett mål på 25 000 kr. Så mitt mål är att vi ska nå dit. 

Vad gör du till vardags på ditt jobb?
- Jag tillverkar och säljer konfektyrer. Jobbet är väldigt varierande beroende på vilken säsong vi är i. Nu har vi precis lämnat sommaren som är vår högsäsong. Då tillverkar vi mycket brända mandlar men även mycket hårda karameller och klubbor. Nu är det lite lugnare men snart börjar förberedelserna för julen. Julen är också stor men då med mer fokus på brända mandlar och chokladsortimentet.  

Vill du köpa karamellerna och samtidigt bidra till Suicide Zeros verksamhet? Klicka här för att göra din beställning. 
 
Caroline Meyer Lagersparre, Suicide Zero
 
Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba