banner finger

27 apr

Hennes kusin tog sitt liv – nu skänker hon pengar till Suicide Zero

 • 23 juli 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Lina
"Inget gott kommer av att man är tyst" säger Lina Nilsson som sålt fotografier till förmån för Suicide Zero.

17-åriga Lina Nilssons kusin tog sitt liv år 2014. En händelse som starkt påverkade Lina. Självmord är en ofattbar tragedi men för att ändå skapa någon mening med kusinens död så har Lina Nilsson i skolan startat ett företag med inriktning på fotografi. Intäkterna från fotoförsäljningen skänker hon till Suicide Zero.
– Nu hoppas jag att min insats kan bidra till att någon annan kanske slipper få beskedet att någon tagit sitt liv.

Berätta om ditt skolprojekt.
– Jag har under läsåret drivet ett UF-företag (Ung företagsamhet) med inriktning på fotografi. Jag har sålt både färdiga bilder och andra produkter. Mitt mål var att samla in pengar till Suicide Zero.

Hur har det gått?
– Det har gått bra. Jag har sålt för cirka 2000 kr och i slutet av maj, när företaget stängs ner, ska jag överlämna pengarna.

ros
En av bilderna som Lina säljer.

Hur kommer det sig att du vill stötta Suicide Zero?
– Jag förlorade min kusin för tre år sedan när hon tog sitt liv. Det har varit svårt för mig att prata om psykisk ohälsa och självmord och jag vet att Suicide Zero vill att fler ska våga prata om det. Jag hoppas att mitt projekt kan inspirera andra till att våga prata om det och samtidigt samla in pengar till ert arbete.

Hur har du lyft detta i skolan?
– Vi har gjort presentationer för delar av skolan. Ser andra att jag vågar prata om min kusins självmord så kanske fler också vågar prata om psykisk ohälsa och hur många mår.
– Jag har också pratat på engelska inför en tävling, om min kusins självmord. Hur självmord påverkar, vad det innebär, statistik och annat.

Vad har du fått för reaktioner?
– Allt tycker det är jättebra initiativ. Det går till en bra sak.

äpplen

Uppfattar du att omgivningen rädd för att prata om psykisk ohälsa?
– Ja och jag förstår att många tycker det är jobbigt men man måste göra det. Det man bör förstå är att det blir enklare när man vågar.

Vad kan du tipsa personer i din omgivning om hur de kan tänka?
– Våga fråga om vad som hänt. Hur det känns. Vad psykisk ohälsa innebär. Stå inte bara tyst bredvid utan våga prata. Inget bra kommer av att man är tyst.

Vad har du lärt dig av ditt arbete?
– Jag har lärt mig om att driva företag och också om att våga prata mer om psykisk ohälsa. Det är värdefullt för framtiden.

Vad säger din familj om ditt arbete?
– De tycker att det har varit bra och att pengarna går till ett viktigt ändamål. Vi tycker alla att det är lite jobbigt men vi har pratat mer med varandra än tidigare. På något sätt har det blivit lättare. Innan var psykisk ohälsa något man gärna undvek.
– Hade min kusin inte tagit sitt liv så hade jag inte fokuserat på att skänka pengarna till att Suicide Zero så att fler självmord kan förebyggas. Nu hoppas jag att min insats kan bidra till att någon annan kanske slipper få beskedet att någon tagit sitt liv.

Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg är djupt tacksam över Lina Nilssons fina gärning.
– Ett stort tack till dig Lina för din vilja att förebygga självmord och för att du stödjer vårt arbete. Självmord är ofattbara tragedier men när vi är många som gör vad vi kan så kan vi också förebygga många dödsfall. När många gör något blir resultatet stort, säger Alfred Skogberg.

Här finns fler av Linas foton till salu
https://www.facebook.com/Colors-For-Life-UF-1183269665066969/?rc=p 

Läs mer ...
25 apr

"Jag hoppas att boken ska inge hopp"

 • 23 juli 2018 |
 • Publicerad i nyheter

framsida Leva

Hej Ludmilla Rosengren, du har skrivit en ny bok tänkt för ungdomar som mår dåligt, varför har du skrivit boken?
- Jag tycker att det har saknats en bok som vänder sig till den suicidale direkt. Självhjälpsböcker finns det många av men få berör självmordstankar. Det är som alltid att man tassar på tå för detta ämne. Den här boken går direkt på tankarna om att man inte orkar leva, bekräftar hopplösheten och möter den med andra tankar.

Du vill att fler ska prata om självmord, varför är det så viktigt?
- Den som har självmordstankar känner sig ofta väldigt ensam och bär på både skuld- och skamkänslor. Att prata om självmord normaliserar dessa tankar, för det är faktiskt högst normalt att känna hopplöshet och vanmakt i perioder i livet. Man behöver förstå att tankar inte är farligt i sig. Det är om man agerar på tankarna som det blir farligt. Livsfarligt! Att prata om självmord är också viktigt för att lära oss hur vi ska stötta någon som mår dåligt. Suicidskattningar i vården i all ära, men det är fortfarande samtalet mellan två personer som är det viktiga. Att man frågar hur den andre mår och hur hen tänker kring livslust.

Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen anser att vi gör klokt i att tala tyst om självmord. Har han rätt?
- Det är fullständigt befängt. Det är allvarligt när någon i hans position med tillgång till stora mediekanaler går ut så hårt i en sådan här fråga samtidigt som han saknar kunskapen. Det om något kan leda till att fler tar sina liv.

Finns det en fara i att prata om självmord med ungdomar?
- Nej, tvärtom. Samtidigt är det viktigt att man vågar stå kvar och fortsätta prata om det. När jag föreläser för ungdomar på skolor är det en stor rädsla hos skolpersonalen vad det skulle kunna väcka hos ungdomarna. Man får först arbeta med personalens fördomar och rädslor innan man kan prata med ungdomarna. Ungdomarna har ofta ett mer öppet förhållningssätt.

ludmillarosengren11web
Ludmilla Rosengren är en av grundarna till Suicide Zero och författare till boken Jag vill inte leva.

Vad hoppas du uppnå med boken?

- Jag vill rädda liv. Jag vill sprida kunskap. Jag hoppas att boken ska inge hopp hos den som läser och även fungera som en modell för hur ett samtal om självmordstankar kan se ut.

Kan du ge ett konkret exempel på något en läsare kan ta med sig i samtal med ungdomar som har tankar på att ta sitt liv?
- Våga fråga direkt om hur personen tänker och känner. ”Det låter som att du har det riktigt tungt. Är det så att du haft tankar på att du inte vill leva längre?”
- Våga bekräfta de tunga känslorna. ”Jag förstår verkligen att du tänker att det är hopplöst med tanke på hur du har det just nu”.

- Samtidigt måste man alltid inge hopp: Trots att du inte tror det nu så kan jag lova dig att det inte alltid kommer att kännas så här. Det är så många som känt sådan här hopplöshet och som aldrig tror att det kommer att bli bra som sen, när man kommit ut ur sin mörka tunnel, inte kan förstå hur man kunde känna så tidigare.”

Beställ boken
Boken kan du beställa här: http://kbtdittliv.tictail.com/

Läs mer ...
25 apr

”Dålig ekonomi kan göra människor sjuka”

 • 23 juli 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Fredrik Tjulander

En av Suicide Zeros volontärer är Fredrik Tjulander. Efter att allvarligt planerat att ta sitt liv fick han år 2014 diagnosen bioplär sjukdom. I dag föreläser han om hur psykisk ohälsa bland skuldsatta kan förebyggas.

Hej Fredrik! Varför har du valt att bli volontär hos Suicide Zero?
– Jag har arbetat som sjuksköterska på akuten. Där kom det in mängder av människor som försökt ta sitt liv. En del kom tillbaka flera gånger. Jag tänkte att de är så många som mår dåligt, som tar ett aktivt steg att avsluta livet.

– Jag har jobbat en hel del med projekt och kände att jag ville bidra och då tyckte jag att Suicide Zero passade bra.

Vad har du för erfarenhet av psykisk ohälsa?
– I flera decennier har jag haft ett förstadie till bipolär sjukdom. Det kallas för cyklotymt temperament. När jag skilde mig år 2009 bröt det ut i en bioplaritet. Under många år gick jag runt som i en bubbla där ångesten och självmordstankarna bara växte. Min nya sambo förstod inte vad som hände och jag kunde inte förklara. Jag bröt löften till mina barn och gjorde de besvikna.

– Till slut kände jag mig som en belastning och bestämde mig för att ta mitt liv. Jag skickade ett sms till min sambo eftersom jag ville lämna någon form av hälsning till henne och barnen. Hon ringde polisen som körde mig till psykiatrin där jag blev inskriven. Det här var år 2012. Efter det tog det två år innan jag fick min diagnos. Under de åren mådde jag fortfarande dåligt och planerade flera suicidförsök. Tills min sambo en dag sa: “Du stannar väl kvar Fredrik?”
– Hon tog mig verkligen på sängen. Hon var så öppen och ärlig med mig, och det fick mig att tänka om.

Hur känns det för dig att möta personer som allvarligt tänker på att ta sitt liv?
– Det känns skönt att träffa människor i samma situation som jag varit i och hjälpa dem att komma tillbaka. Jag vet att livskriser går att vända. Det känns som att vi i föreningslivet kan göra ett förebyggande arbete som fattas i samhället.

Du föreläser om ekonomiska problem kopplat till psykisk ohälsa. Varför vill du lyfta det?
– Jag vurmar för de mest utsatta som drabbats av psykisk ohälsa. Det är ungdomar, äldre och överskuldsatta. Dålig ekonomi gör människor sjuka. Liksom att sjukdom kan vara orsak till ekonomiska problem. Myndigheter som Försäkringskassan och Kronofogden brister alltför ofta i hur de bemöter människor, även om många också gör allt de kan för att ge ett gott bemötande. Forskning visar att om du är tungt skuldsatt och sjuk så ökar dödsfallstalen med ungefär trettio gånger i de mest utsatta grupperna. Vi har 600 000 överskuldsatta i Sverige, varav en sjättedel har försökt ta sitt liv.

– Det behövs mer tvärprofessionellt tänk mellan myndigheter, sjukvård och kommuner för att hjälpa människor genom skuldsaneringsprocessen. Så att de kommer ut skuldfria, med hälsan och livet i behåll. Forskning visar att man spar både liv, hälsa och pengar om man har en smartare och mer human skuldsaneringsprocess.

Vad hoppas du i framtiden?
– För några år sedan trodde jag att jag skulle bli sjukpensionär. Nu vill jag utbilda mig till ACT-terapeut och kan se mig själv jobba tills jag är 70 - 75. Jag vill ta vara på den möjligheten nu när jag fått livet åter.

Skrivet av Emma Thorell Stårsta

Vi behöver fler medlemmar. Vill du bli medlem, klicka här! http://suicidezero.se/engagera-dig/bli-medlem

Läs mer ...
16 apr

Stor konferens om hur självmord kan förebyggas

 • 23 juli 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Felicia2
Felicia Fässberg, koordinerar arbetet med den suicidpreventiva konferensen.

Sveriges största konferens om hur självmord kan förebyggas går av stapeln den 12-13 september på Svenska Mässan i Göteborg. 

Felicia Fässberg, du koordinerar arbete med konferensen. Berätta vad som kommer att hända!
– I år är temat: Steg för livet - ny kunskap och effektivare samarbete för att förebygga självmord. Det är främst tre spår vi behöver arbeta med: Det första är berättelser som lyfter fram människors erfarenheter av suicidalitet och självskador. Det andra är behandling. Här lyfter vi fram behandlarnas perspektiv. Vilka behov behöver mötas för att personal ska kunna utföra sitt jobb på bästa sätt? Bland annat bemötandefrågor är viktiga att resonera kring. Och det tredje är befolkning. Det handlar om samhällsstrukturer, samordning och hur myndigheter och offentliga förvaltningar implementerar de policys och riktlinjer som finns för att förebygga självmord. Vi blandar seminarium, workshops och föreläsningar och det kommer att finnas utrymme för reflektion och nätverkande.

Varför behövs konferensen?
– Konferensen behövs för att det fortfarande i Sverige dör cirka 1500 människor i självmord varje år. Vi behöver synliggöra det som görs och fungerar, och framförallt behöver vi möta engagerade människor som arbetar med att förebygga självmord så att vi kan utbyta erfarenheter.

Vem riktar den sig till?
– Konferensen riktar sig till alla som arbetar i människonära verksamheter, professionellt eller ideellt. Men också till politiker, myndigheter och organisationer som kan och vill arbeta mer suicidpreventivt. Vi välkomnar också företagsledare och privata arbetsgivare. Även privatpersoner är självklart välkomna.

Vad bör man absolut se?
– Missa inte vår bokhörna/spelcafé och det suicidpreventiva rummet! Sedan vill jag såklart lyfta alla spännande seminarium om allt från de senaste behandlingsmetoderna av suicidnära personer, hur hjärnan fungerar vid suicidalitet, till varför det är viktigt med normkritiska perspektiv på suicidpreventionen och hur vi kan arbeta förebyggande för att minska suicidtalen bland män, som i dag står för 2/3 delar av alla suicid.

Övrigt du vill lägga till?
– Jag vill uppmana alla som läser detta att ta några minuter och reflektera över - hur arbetar jag/vi suicidpreventivt på min arbetsplats, i min skola, i min förening? Självmord är fortfarande ett ämne som många upplever som svårt och jobbigt svårt att prata om. Men ju fler vi blir som pratar om suicid och suicidprevention, som antar handlingsplaner och ser till att vi är rustade och samordnade för att hantera krissituationer när någon i vår närhet mår dåligt, desto bättre. Det går att göra skillnad. Det går att rädda liv. Ibland genom små omsorger som kan spela stor roll för den enskilda individen, ibland genom större samordnade insatser.

– I den bästa av världar ska ingen behöva må så dåligt och uppleva en sådan psykisk smärta att hen inte längre orkar leva. Men det behövs en långsiktig suicidprevention på alla nivåer i samhället. För detta krävs ekonomi och många insatser som främjar människors hälsa. Man kan se suicidprevention som en solidarisk handling gentemot våra medmänniskor. Det kan vara en strategisk plan som klubbas igenom på ett möte, det kan också vara ett intimt samtal mellan två personer.

– Ta med dig en vän eller kollega och kom och dela dessa dagar med oss!

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad
Om cookies
Integritetspolicy

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Tel: 010-200 80 12
    Travbanan 57, 147 34 Tumba