banner finger

28 sep

”På en skala 1-10 så är det 11.”

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

SSU:s ordförande Philip Botström, om hur viktigt han tycker det är att Suicide Zero informerar politiker om hur stort problemet med självmord är.

Philip Botström
Philip Botström är nybliven månadsgivare till Suicide Zero. Och därför fick han ett av våra pärlarmband.

Som ett led i vår politikerturné har Suicide Zero i dag träffat SSU:s ordförande Philip Botström. När vi träffar politiker börjar vi med att testa deras förkunskaper. Sedan informerar vi om hur stort problemet är med självmord. Vi punkterar myter och svarar på frågor. Vi går igenom vad som görs i landet och internationellt samt vad som bör göras. Generellt är politikers kunskap om självmord blygsamt. Men där finns också en vilja att lära mer och göra gott. Så här vill Philip Boström gå vidare.


Vad har du fått med dig från vårt möte?
– Jag trodde att jag hade ganska god kunskap men det var ett wake up-call, att det finns väldigt mycket fakta och statistik kring självmord som vi politiker från höger till vänster inte har koll på. Det tar jag med mig. För att det ska ske någon förändring krävs det att vi lyfter frågorna, inte bara i ord utan också i handling.

Kan du ge konkreta exempel på vad du vill gå vidare med?
– Dels era förslag om lokala handlingsplaner. Dels förslag om att se till att skolan kan få både förutsättningar och riktlinjer om att jobba mer aktivt med frågorna. Men sen också att driva på mot våra moderpartier och i mitt fall mot den svenska regeringen. Inte bara att man tillför medel i allmänhet utan att man riktar de mot självmordsförebyggande arbete.

Vi pratade om att starta en egen insamling för att lyfta frågan, berätta hur tänker du kring det?
– Jag tänker att SSU mer än gärna är med och lyfter frågan och sprider insamlingar på olika sätt. Både för att öka kunskapen och engagemanget men också för att samla in pengar.

Du har också egen erfarenhet av psykisk ohälsa i din närhet, kan du berätta?
– Jag har i min familj erfarenhet av psykisk ohälsa och vet hur svårt det kan vara att både få den hjälp man behöver men också hur lätt det är att hamna mellan stolarna när man väl kommit in i systemet. Det i sig gör att rädslan växer. När man berättar och beskriver exemplen från att man inte fått den hjälp man behövt så är det många andra som ryggar och tycker att det känns skrämmande.

Är det något speciellt du vill föra fram?
– Att det är en jätteviktig fråga. Att det finns ett brett politiskt engagemang för frågan men jag tror att många av oss från politiskt håll har för lite kunskap att veta vad vi ska prioritera, vad vi ska satsa på, hur vi ska nå framgång i arbetet.

Vad har du för möjligheter att påverka regeringen i den här frågan?
– Stora möjligheter. Jag är ordförande för Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund och som sådan har vi väldigt goda ingångar både i det Socialdemokratiska partiet men också i regeringskretsarna.

Hur viktigt är det att Suicide Zero träffar politiker som dig?
– På en skala 1-10 så är det 11.

Tycker du att vårt arbete är viktigt? Kan du avvara en mindre summa varje månad och bli en Suicide Zero-supporter? Bli i så fall månadsgivare. Det blir du genom att fylla i formuläret här. Just nu får du även ett av våra pärlarmband när du blir månadsgivare. Tack för ditt stöd!

Läs mer ...
26 sep

Andra Våga fråga-konserten - så här gick det

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

marie vagafraga

Hur gick det med konserten?
– Det var en magisk kväll med starka berättelser från artisterna och helt fantastiskt musik. Många som var där sa: "Jag ville inte ens gå till baren eller prata med nån för att inte missa något". Min bror sa: "En riktgt bra konsert även för mig som är ointresserad av musik." Ekonomiskt blev det betydligt bättre än i fjol. Så mycket som 273 806 kr drog vi in i år, att jämföras med i fjol då vi samlade in 205 000 kr.

Hur känner du dig nu?
– Lite sliten. Det tar på krafterna att jobba dubbelt

Vad ska du göra framöver?
– Fortsätta jobba med suicidprevention i Värmland. Vara med och påverka politiker och övriga parter så det blir verkstad av den handlingsplan som landstinget antagit. Jag tar tjänstledigt från mitt personalkonsultsjobb vissa dagar för att föreläsa och delta i samverkan. Den 19 oktober kommer jag delta i Hammarö kommuns psykiatridag tillsammans med bland annat Christian Dahlström som bland annat har podden Sinnessjukt. Det ser jag fram emot. I mitt jobb arbetar vi ju också med dessa frågor då det hänger ihop med den ohälsa vi har i kommunen.

Du har tankar om att en annan person/stad ska ta över konserten till nästa år, hur tänker du?
– Jag önskar verkligen att någon volontär eller annan person gör detta i en annan stad. Sundsvall, Göteborg, Malmö eller nån helt annan stad. Det är väldigt roligt att genomföra. Det finns ju fler artister som vill vara med och bidra så det är bara att ringa runt! Om fem år är jag med och arrangerar en tv-sänd gala!

Något övrigt du vill tillägga?
– Våga fråga! Våga vara medmänniska och våga fråga hur din vän, kollega eller granne mår. Det kan bidra till att rädda liv.

Det är tack vare engagerade personer som bidrar ekonomiskt till vår verksamhet som gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt. Kan du avvara en liten slant varje månad så är det oerhört betydelsefullt. Bli månadsgivare nu så får du dessutom ett av våra pärlarmband på posten. Klicka här för att bli månadsgivare!

Läs mer ...
15 sep

Frida har hittat tillbaka till glädjen

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Frida
Efter en allvarlig depression var Frida Winnberg nära att ta sitt liv. Men hon fick hjälp och mår i dag bra. 
- Tala om för vänner att du mår dåligt och be dem hjälpa dig fram till vård. För den finns. När livet känns för svårt så finns hjälp att få, säger hon.
Foto: Jennifer Stråle

Nedstämdhet och suicidala tankar har 27-åriga Frida Winnberg dragits med så länge hon kan minnas. En sensommardag 2015 var livet nära att nå ett abrupt slut. Men efter en lång kamp har hon med rätt behandling börjat hitta tillbaka till glädjen. I dag är hon volontär i Suicide Zero och vill hjälpa andra som bär på suicidtankar.

Under uppväxten var Frida Winnberg den driftiga tjejen som skötte skolan, tränade och hade många vänner.

Vad omgivningen inte visste var att Frida ofta bar på mörka tankar och känslor.
– Jag var en typiskt lugn och glad tjej men suicidala tankar var återkommande under mina tonår, och trots att jag hade ett tryggt socialt nätverk runt mig så var det inget jag delade med mig av med mina nära.
– Jag kände alltid en närhet till mörkret, fortsätter Frida. Men jag lyckades ändå hålla det i schack på något sätt.

Kraschade efter kris
Efter studenten sökte sig Frida bort från hemstaden och mot nya platser. Tomheten växte sig dock starkare inom henne, och efter en familjekris 2009 började en djuprotad depression ta sin form.

Frida fortsatte att söka glädjen på nya platser, jobb och genom nya framtidsplaner. Hon dränerades på energi och fick stegrande känslor av tomhet, stark meningslöshet och oroskänslor inför framtiden.

Det var först när Frida hade påbörjat sina studier på Uppsala universitet som hon sökte hjälp. En samtalsbehandling hos en psykologkandidat på studentmottagningen i Uppsala blev räddningen för stunden. ”En befriande och rannsakande upplevelse” beskriver Frida behandlingen som pågick i 1,5 år.

Men när det var dags att avsluta behandlingen föll Frida djupare in i sin depression. Månaderna därpå var som ett enda stort dimmoln.
– Jag kunde inte se något ljus alls och led av starka suicidtankar, med en ångest som rev i mig likt en tiger, erinrar Frida.

Kris nummer två
En sensommardag 2015 rann bägaren över. På en tunnelbaneperrong i Stockholm var Frida nära att kasta sig framför tåget.
– Jag befann mig i mitt livs sämsta skick, med den starkaste ångesten som jag någonsin har varit med om. Det var som om någon drog undan mattan för mig.

Frida minns inte så mycket från den dagen. Hon minns däremot att hon bad personen som hon var där med att ringa hennes mamma, som genast kom för att hämta henne.

Dagen efter fördes Frida till psykakuten i Stockholm. Där möttes hon av en läkare som tog suicidförsöket på största allvar.
– Han berättade för mig att jag var sjuk, men inte hade fått rätt behandling. Han förklarade för mig vad stark ångest gör med mig, och varför depressionen dränerat mig på levnadslust. Det kändes så fruktansvärt skönt att få mitt sjuka tillstånd bekräftat.

Frida berättar att läkaren, som hon i dag kallar för sin livräddare, ställde alla de frågor som hennes inre länge hade längtat efter att få.
– När jag mådde som sämst hade jag önskat att någon hade tittat mig djupt i ögonen, och frågat hur jag egentligen mådde. Om jag hade fått dessa frågor tidigare kanske jag hade fått rätt hjälp tidigare.

Vändningen kom
Kort efter läkarbesöket påbörjade Frida en kur med serotoninåterupptagshämmande medicin.* Det var där och då som en vändning kunde ta sin början.
– Efter två veckor, när insättningssymtomen hade lagt sig, var det som att åka hiss 100 våningar upp. Jag började känna meningsfullhet i vardagen. Det kan liknas vid att vakna ur sin värsta mardröm. Jag hade aldrig kunnat drömma om en så bra reaktion på medicinering.

Fortsatt sjukskriven
Frida är i dagsläget sjukskriven från sina studier. Hon ska börja plugga igen när hon känner sig redo – men hon tar en dag i taget.
– Det viktigaste är att fokusera helt på mig själv och förstå vad som är viktigt för mig, och bara mig.

Vetskapen om att de inre demonerna var resultatet av en livsfarlig sjukdom som gick att råda bot på ger Frida en enorm kraft.
– Det är otroligt viktigt att vi belyser psykisk sjukdom som i högsta grad fysisk. När jag mådde som sämst var jag sjuk, men eftersom jag inte förstod det lade jag skulden hos mig själv. Jag behövde verkligen komma ner på botten och skrapa kinden mot gruset för att ta mig själv och mina problem på allvar.

Volontär i Suicide Zero
I dag är Frida volontär i Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska antalet självmord i Sverige.
– Jag vill göra något bra av allt det som jag har varit med om, förklarar Frida, vars
framtida dröm är att jobba professionellt med suicidprevention.
– Det finns många i detta nu som befinner sig på livets botten och det är viktigt att vi når ut till dem.

Vad vill du säga till de som just nu mår dåligt?
• Tala om för vänner att du mår dåligt och be dem hjälpa dig fram till vård. För den finns. När livet känns för svårt så finns hjälp att få.

* Ny forskning pågår om antidepressiva läkemedel vid depression. Kliniska erfarenheter har visat att en av tre inte blir hjälpta av antidepressiva läkemedel. Därför är det av största vikt att läkare regelbundet utvärderar effekten av den antidepressiva medicinen så att rätt behandling kan ges. Källa: Britta Alin-Åkerman, NASP.

Text skriven av Sofia Bergström

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba