banner finger

31 aug

TV4 Nyhetsmorgon vann pris för bästa rapportering om självmord 2015

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Pris bästa rapportering

TV4 Nyhetsmorgon vann Suicide Zeros årliga pris för bästa rapportering om självmord 2015. Hedersomnämnandet går till författaren och journalisten Ulrika Jannert Kallenberg för hennes bok ”Döden ingen talar om”. Med priset hoppas vi att flera ska få upp ögonen för att självmord är ett oerhört stort samhällsproblem som journalister kan och måste rapportera om på ett ansvarsfullt sätt.
Så här lyder juryns motivering till årets pristagare: ”TV4 Nyhetsmorgon har under en vecka ambitiöst belyst hur självmord drabbar och vad som kan göras för att förebygga tragedierna. Den regelbundna rapporteringen har nått ut till en mängd tittare om ett av Sveriges största samhällsproblem som få journalister och mediehus regelbundet rapporterar om. TV4 har därmed föredömligt visat att det går utmärkt att granska problematiken kring självmord. Myten om att medier inte ska tala om självmord har Nyhetsmorgon bidragit till att punktera. Nyhetsmorgons rapportering hoppas vi ska inspirera andra mediehus.”
– Det känns mycket hedrande att få ta emot Suicide Zeros journalistpris. Det är upprörande att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige. Många väljer att skjuta frågan ifrån sig, eftersom den är obehaglig. Nyhetsmorgon ville gå emot den rädslan och prata om det skrämmande och obehagliga. Därför valde vi att göra en temavecka för att bryta tystnaden, säger Johanna Thulin Bratten, programchef Nyhetsmorgon TV4.

Rädslan påverkar
Rädslan för att rapportera på fel sätt är fortfarande vanligt förekommande hos många medier och bidrar till att alltför få uppmärksammar självmord i den utsträckning problemet förtjänar. Därför instiftade Suicide Zero ett årligt pris för att uppmärksamma de som rapporterar ansvarsfullt. I år är det andra året Suicide Zero delar ut priset.
– Självmord inträffar över hela landet och ska vi kunna minska självmorden är journalisters granskning av problemet oerhört viktig, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare, Suicide Zero.

Hedersomnämnande
Juryn har även gett ett hedersomnämnande till journalisten och författaren Ulrika Jannert Kallenberg som har skrivit boken ”Döden ingen talar om”. Juryns motivering lyder: ”En bok som nyanserat och gripande skildrar tabubeläggningen, skulden och skammen efter hennes pappas självmord. Genom att läsaren får följa Ulrika på hennes livsresa blir det tydligt hur vuxenvärldens tystnad om självmord sätter djupa spår i barnet och hur det påverkat henne till den hon är i dag; erfarenheter som många efterlevande kan känna igen sig i. Boken åskådliggör hur viktigt det är att öppet tala om självmord, inte minst med barn, och att självmord är ett oerhört stort samhällsproblem som vi alla måste göra vad vi kan för att förebygga. ”
– Jag känner mig överlycklig och hedrad. Självklart är jag mycket tacksam och stolt över hedersomnämnandet för egen del men också för att det är så oerhört viktigt för mig att få vara en av dem som hjälper till att lyfta tabun kring självmord. Jag vill tala om självmord – att sprida kunskap räddar liv, säger Ulrika Jannert Kallenberg.

Prisutdelning sker på hotell Hilton vid Slussen den nionde september kl 12:05. Föranmälan krävs och görs via denna länk: http://ki.se/nasp/seminarium-om-att-forebygga-sjalvmord-med-fokus-pa-invandring

I juryn: Alfred Skogberg – generalsekreterare Suicide Zero, Michael Westerlund – forskare JMK, Gergö Hadlaczky – chef NASP, Sonny Wåhlstedt – ordförande SPES

Läs mer ...
30 aug

Minska självmorden genom att cykla

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

 

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. En dag som sätter arbetet med att förhindra självmord på agendan och som lanserats av Världshälsoorganisationen. Denna dag uppmärksammas att cirka 800 000 självmord inträffar globalt varje år. En siffra som kan minska radikalt. Men alla kan hjälpa till att minska självmorden – genom att cykla.

Att förebygga självmord har aldrig prioriterats särskilt högt. Stigma, skam och skuldkänslor gör att få pratar om hur stort problemet är med självmord. År 2015 var det totalt 1554 personer som tog sitt liv i Sverige.
– För att lyfta frågan och skapa engagemang kommer vi under tre veckor, 36, 37, 38 och 39, att cykla för att uppmärksamma att fler än fyra personer tar sitt liv i Sverige varje dag, säger Suicide Zeros volontär Maria Pedersen som tog initiativ till evenemanget.

Suicide Zero ska tillsammans med andra cyklister jorden runt samla kilometrar så att de symboliserar sträckan runt hela jordklotet: 40 075 km. Alla kan vara med oavsett var de bor eller hur gamla de är.
– Det spelar ingen roll om du bara cyklar ett par kilometer till vardags eller om du cyklar flera mil i veckan. Även du som kör spinning eller motionscykel kan hänga på, säger Maria Pedersen.

Tanken är att vänner och kollegor berättar för varandra att de cyklar för Suicide Zero. Genom att deltagarna delar bilder på sociala medier sprids information om att vi just de här veckorna cyklar för att uppmärksamma självmord.
– Tagga bilderna med #WSPD2016 samt #suicidezerocykel, säger Maria Pedersen.

Två idrottsprofiler som ställer upp är triathleterna Viktoria Jonsson och Clas Björling.
– Jag tycker man ska ställa upp och cykla för det går till ett viktigt ändamål. Och man får både motion och möjligheten att hjälpa till, säger Viktoria Jonsson som har det kvinnliga rekordet för antal genomförda Iron man-tävlingar: 23 stycken.

 

Viktoria4
Viktoria Jonsson har genomfört 23 Iron man-tävlingar.

Även Clas Björling påtalar vikten av att delta. Att bidra till att uppmärksamma självmord ser han som mycket viktigt.
– Vem kan inte vilja bidra till att uppmärksamma hur stort problemet är när man hör hur många som tar sitt liv? Idrotten har hjälpt mig att hantera stress och må bra. Kan jag då på detta enkla sätt vara med och bidra så vill jag göra det, säger Clas Björling som i dag arbetar som personlig tränare i triathlon och föreläsare.

ClasBjörling2
– Vem kan inte vilja bidra till att uppmärksamma hur stort problemet är när man hör hur många som tar sitt liv? säger Clas Björling. Foto: Lindbergs foto


Alla som vill vara med anmäler till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. hur långt de kommer att cykla. Maria håller reda på kilometrarna och deltagarna swishar in sina bidrag till 123 339 6835. Skriv Cykel i meddelandefältet. Man bestämmer själv om man vill bidra med 1, 5, 10, 50 eller 100 kr per cyklad kilometer. Alla pengar går oavkortat till Suicide Zeros arbete att förhindra självmord.
– Och tack för att du inte blundar för samhällsproblemet med självmord, säger Maria Pedersen.

Insamlingen och antalet cyklade kilometrar kan du följa på www.suicidezero.se

Läs mer ...
25 aug

"Nu har jag lite mer kunskap om självmord"

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

rasmus

Rasmus Törnblom är moderata ungdomsförbundets ungdomsordförande. Suicide Zero har träffat honom för att informera om hur stort problemet är med självmord. Så här gick mötet.

Vad har du fått med dig från detta möte?
– Nya och intressanta fakta. Uppenbart är självmord en fråga man pratar för lite om.

Hur ser du på din kunskap om självmord innan mötet och nu efter?
– Den var alldeles för dålig innan, men nu har jag lite mer kunskap om självmord.

Kan du nämna något konkret du tänker göra efter det här mötet?
– Jag ska prata med mina allianskollegor för att höra hur de tänker så kanske vi kan göra något tillsammans. Självmord är en viktig fråga som vi får titta mer på.

Var det något speciellt som fick dig att öppna ögonen?
– Framför allt antalet självmord och när man satte det i relation till andra stora samhällsolyckor. Till exempel faktumet att det är nästa dubbelt så många som tar livet av sig per år som dog i Estoniakatastrofen.

Vad av det vi talat om kan du gå vidare med?
– Jag tycker att alla förslagen är intressanta att titta på. Ju handfastare idé desto enklare tror jag det är för ungdomsförbunden att kommunicera.

Vad har skolan för roll för att förebygga självmord?
– Skolan har givetvis en viktig roll. Samtidigt hamnar vi ofta i debatten att skolan ska fylla en mängd funktioner. Jag tror att det är viktigt att renodla uppgifterna. Lärare ska vara lärare och upptäcker denne en elev som mår dåligt då är det inte läraren som ska vara kurator. Utan den uppgiften ska kuratorn eller hälsopersonal på skolan ta ansvar för.

Borde det finnas ett minimiantal kuratorer på en skola?
– Man borde ha en policy om att man snabbt ska få stöd och hjälp. Typ att man ska få hjälp inom 24 timmar om man drabbats av psykisk ohälsa.

Hur pass allvarligt tycker du problemet med självmord är jämfört med annat du jobbar med?
– Givetvis är det för ungdomsgenerationen, där psykisk ohälsa ökar, viktigt att man pratar om frågorna. Psykisk ohälsa är svårt att prata om. Och något man kanske inte ofta pratar om även om man kan se framsteg. Jag tror att min generation har det enklare än tidigare generation men det är fortfarande ganska stigmatiserande och tabubelagt. I strävan efter att människor ska bli fria och självständiga så kan psykisk ohälsa vara ett av de stora hindrena. Och då måste man prata om det.

Kan du tänka dig att ditt ungdomsförbund startar en egen insamling till förmån för Suicide Zero?
– Det ska jag inte utesluta. Jag ska prata med mina medlemmar om det.

När?
– Under den kommande månaden.

Att träffa politiker är ett av våra huvuduppdrag. Och det är bland annat tack vare privata donationer som vi kan informera och utbilda våra beslutsfattare i hur självmorden kan minska. Vi är i stort behov av att få flera månadsgivare. Kan du tänka dig att avvara en mindre summa varje månad så tar vi tacksamt emot din hjälp. Klicka här för att blir månadsgivare!

Läs mer ...
22 aug

Anna Nilssons bästa vän tog sitt liv

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

anna
Anna Nilssons bästa vän tog sitt liv. Något som gjort att Anna engagerat sig i Suicide Zero.

Att inse att någon man älskar har tagit sitt liv drabbar hårt. Mängder av frågor väcks, inte minst frågan: Varför? Anna Nilssons bästa vän Maria tog sitt liv, en händelse som satt djupa spår i Anna, som därefter engagerat sig i Suicide Zero genom att ta plats i styrelsen. Här berättar hon om sitt engagemang.

Jag var nästan ensam kvar på jobbet den där soliga våreftermiddagen. Jag plockade bland grejerna på skrivbordet och såg att jag hade fem missade samtal på mobilen.

“Hon är död.”
Jag satt ner när jag fick beskedet att min bästa vän Maria hade tagit sitt liv, 32 år gammal.

Hon var en av de 1531 svenskar som tog sitt liv 2014. Hon var djupt deprimerad och hade gjort ett flertal försök den våren. Jag var, hur konstigt det än kan låta, beredd. Jag hade tänkt tanken. Jag hade motvilligt förberett mig på att samtalet en dag skulle komma. Jag kände total vanmakt.

Det har gått över två år. Jag tänker på henne dagligen och jag slås varje gång av hur onödigt det var att hon dog. För jag vet att hon egentligen älskade att leva. Hon älskade den där känslan efter en riktigt bra löprunda, att segla, testa nya recept, resa och upptäcka nya platser. Men just då, den där vårdagen, så orkade hon inte leva. För att allt det där som hon älskade kändes så avlägset, så oåtkomligt, så omöjligt långt borta.

Men självmord går att förhindra, precis som en trafikolycka går att förebygga med reflexer, hjälmar, hastighetsbegränsningar och räcken. Även de mest allvarliga självmordstankar kommer och går. Maria valde inte att dö. Hon befann sig i en djup kris.

Spring för livet & hälsan
Det är för Maria som jag springer Mental Health Run. För att jag vet hur viktigt det var för henne att röra på sig. Hur löpning och motion var hennes bästa sätt att fylla på med positiv energi. Hon genomförde en svensk klassiker tillsammans med sin far och storebror och hon vann över dem båda!

Förlusten av Maria ska inte ha varit förgäves. Jag vill bidra till en värld där alla har rätt till god hälsa, där ingen behöver känna skuld för sig själv och sin sjukdom. Därför lägger jag mycket av min fritid på ideellt arbete i Suicide Zero, en organisation som är medarrangör till Mental Health Run. Psykisk och fysisk hälsa hänger ihop och genom Mental Health Run vill vi verka för rörelse, gemenskap och glädje. I detta lopp ska alla kunna delta och vi möts på lika villkor oavsett bakgrund, ekonomiska förutsättningar, sjukdom eller motionsvana. Loppet är inte vinstdrivande utan det eventuella överskottet går till organisationer/projekt som verkar för att förbättra den psykiska hälsan. Genom att delta i loppet är du med och skapar en plats där du har rätt att vara den du är och där allas berättelser är lika viktiga.

För psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Tillsammans räddar vi liv när vi börjar prata, vågar fråga och stannar kvar för att lyssna. Någon i din familj, din granne eller din kollega kan behöva höra “hej, hur har du det?”.

Varma hälsningar,
Anna Nilsson, Styrelsen Suicide Zero – medarrangör till Mental Health Run


Spring loppet du också

Vill du också vara med och bidra till ökad öppenhet och kunskap om psykisk ohälsa? Anmäl dig till Mental Health Run den 8 oktober i Stockholm, läs mer och anmäl dig på hemsidan. Förra året deltog över 1000 personer i loppet. I år finns det även möjlighet att arrangera lopp på andra platser i landet. Tack för varje steg du tar!

Checklista - uppmärksamma psykisk ohälsa
•Reagera när någon mår dåligt!

•Visa att du finns där och att du är beredd att lyssna.

•Våga fråga. Enda sättet att få reda på om någon tänker på självmord är att fråga. Du kommer inte att väcka en björn som sover. Men du behöver vara beredd på att hantera svaret.

•Förmedla hopp och se till att personen söker professionell hjälp. Ett första steg kan vara att kontakta Självmordslinjen.

•Stanna kvar, fortsätt att finnas där.

Mer om självmordsprevention, myter om självmord och hur du kan rädda liv hittar du här.

Läs mer ...
17 aug

Ny statistik - Så här många tog sitt liv under 2015

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

FB siffror 2015 kopia

1554 personer tog sitt liv i Sverige under 2015. Det visar Socialstyrelsens senaste statistik. 1554 självmord är 1554 för många. För självmorden går till stor del att förebygga eftersom vi i dag vet vilka som löper störst risk att genomföra ett självmord nästa år. Men om inga resurser satsas på att säkerställa uppföljning efter varje självmordsförsök och på att genomföra nollvisionen som riksdagen antog redan 2008, då kommer självmordstalen inte att kunna minska radikalt.

Totalt har 1554 personer tagit sitt liv under 2015, enligt Socialstyrelsens senaste statistik. En uppgång med 23 personer sedan i fjol. Av dessa var 1092 män och 462 kvinnor. För oss som arbetar med att förebygga självmord kommer siffrorna inte som någon överraskning. För de tiotusentals släktingar, vänner, grannar och kollegor som får dödsbud efter ett självmord kommer däremot budskapet ofta som en chock. En chock som sätter igång en spiral av sjukskrivningar, depressioner, sorg och frågan som upprepas i det oändliga: varför?

Det som gör självmord än mer tragiskt är att kunskap om hur självmord kan förebyggas inte implementeras. I dag vet vi exempelvis vilka som är i största riskzonen för att ta sitt liv. Det är gruppen som nyligen genomfört ett självmordsförsök. Vill vi på allvar minska självmorden är det den riskgruppen vi främst bör stötta.

Ungefär tio procent av alla de cirka 8000, som i år försöker ta sitt liv och som vården i Sverige får kännedom om, kommer att ta sitt liv. De flesta gör det inom ett år efter det tidigare självmordsförsöket.

– Att inte säkerställa att de som gjort ett självmordsförsök får den uppföljande vård de behöver är en av de största bristerna i det självmordsförebyggande arbetet i Sverige i dag, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för den ideella organisationen Suicide Zero.

År 2008 antog riksdagen en nationell strategi för att förebygga självmord. Men inga medel satsades, ingen samordnare följde upp. Och sedan dess har alltför lite gjorts för att förebygga självmord i Sverige.

– Vi har i dag 12 nationella satsningar inom området psykisk ohälsa. Dessa får i år sammanlagt 5,7 miljarder i statligt stöd. Förutom strategin för att förebygga självmord som får noll kronor av staten. Det är helt orimligt, säger Bengt Eliasson, ordförande för Suicide Zero.

I dag är det bara några enstaka län och kommuner som har lokala handlingsplaner för hur självmorden ska förebyggas. Men självmord inträffar över hela Sverige.

– Därför bör det finnas handlingsplaner i samtliga län och kommuner så att man tar till vara den kunskap som finns och implementerar den lokalt, säger Alfred Skogberg.

I alla län i Sverige bör det dessutom finnas kriscenter där lokala experter arbetar med att förebygga självmord.

– Kriscenter behövs så att personalen kan utbilda närsamhället, kartlägga var självmorden och självmordsförsöken inträffar och se till så att de som försökt ta sitt liv, och efterlevande efter självmord, får det stöd de behöver. Kriscenter bör vara en självklarhet för alla län som börjar arbeta med lokala självmordsförbyggande handlingsplaner, säger Bengt Eliasson.

För mer långsiktig information om statistik kring självmord, se: http://ki.se/nasp/statistik

Ditt stöd är värdefullt!
Vill du hjälpa oss i vårt arbete med att förebygga självmord och bli månadsgivare? Vi är i stort behov av privatpersoners stöd så att vi kan arbeta långsiktigt med att påverka politiker, skolan, vården, journalister och allmänheten. Genom att bli månadsgivare kan du hjälpa oss långsiktigt. Klicka här för att fylla i formuläret.

Läs mer ...
11 aug

Blir Våga Fråga en ännu större succé än i fjol?

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

vaga fraga
Trots kallt och regnigt drog Marie Niljungs Yoga-arrangemang in hela 3800 kr till vårt suicidpreventiva arbete. Foto: Anna Bergqvist.

Hallå där Marie Niljung som för andra året i rad arrangerar en Våga fråga-konsert till förmån för Suicide Zero. Förra året drog arrangemanget in över 200 000 kr. I år hoppas Marie på ännu större succé.


Varför arrangerar du konserten för andra året i rad?
– Bra fråga! Trodde nog det skulle gå lite lättare i år men jag lägger ner lika mycket tid som ifjol. Syftet är ju att uppmärksamma frågan och samla in mer pengar så vi kan förhindra psykologiska olycksfall. Det bor en tävlingsmänniska i mig och jag vill se om vi kan slå förra årets insamling.

Vilka artister kommer?
– ÖHRN, Anna Stadling, Mia Karlsson, Tina Ahlin, Alabama Lovesnakes och husbandet med Fredrik Lindblom, Stig Lindell, Janne Zander och Stefan Deland. Zinat Pirzadhe är konferencier.

Vilket ekonomiskt stöd har du fått?
– Jag, eller rättare sagt vi, har fått bidrag från några värmländska kommuner: Region Värmland och Landstinget i Värmland, sponsorer från företag och privata donationer. Mottot är många bäckar små och alla bidrag räknas. Förra veckan fick vi 10 000 kr från Böret Falk och hennes barnbarn vilket känns oerhört stort.
– I måndags den 8 augusti arrangerade jag och min yogalärare Helena Karlsson en utomhusyoga med frivilligt bidrag. Tyvärr var vädret emot oss men 25 tappra kom och yogade. Men vi samlade in 3800 kr.

Du gör ett jättejobb vid sidan av ditt heltidsjobb samt familj, hur mår du?
– Jag mår bra men är lite trött eftersom det tar mycket tid. Men jag vet att det är värt det! Det kommer bli så bra!

Om man vill bidra hur gör man då?
– Man kan antingen kontakta mig via mejl om man vill faktureras ett belopp. Swischa valfritt belopp kan du göra till 123 339 6835 och skriva våga fråga. Du kan också köpa biljett och sprida eventet till alla du känner!

Övrigt du vill kommentera?
– Om fem år är jag projektledare för en tv-gala för att uppmärksamma psykisk ohälsa och självmord! Innan dess hoppas jag någon ny stad kör Våga fråga- en stödkonsert för Suicide Zero!
Läs mer och Våga fråga-konserten och stöd oss genom att klicka här: http://suicidezero.se/vagafraga

 

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba