banner finger

26 maj

Klass 5-eleverna som vill förhindra självmord

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Elin och Elsa

Elin Östh och Elsa Lindster som går i klass 5 träffade Suicide Zeros volontär Maria Pedersen i Timmernabben i Småland. Efter mötet tyckte de att fler borde få upp ögonen för Suicide Zero. Så de anordnade loppet Nabbe-run, fick med sig 140 personer, tio procent av alla boende i Timmernabben, och samlade in över 7500 kr till Suicide Zero.
– Man vill gärna stödja folk som har den sorgen, säger Elin Östh.

För få känner till Suicide Zero. Det tycker Elin Östh 12 år och Elsa Lindster 11 år, som går i klass 5 i Tillingeskolan i Timmernabben. De började kontakta chefer på affärer för att fråga om de ville sponsra loppet Nabbe-run med saft och frukt. Av Maria Pedersen fick de Suicide Zeros armband och en t-shirt samt pepp. Nästan tio procent av alla boende i Timmernabben slöt upp och fortfarande donerar folk pengar som Elin Ösths mamma ska sätta in inom kort.

Hur känns det att anordna ett sådant lopp och dra in över 7500 kr?
– Det kändes väldigt bra. Många säger att vi är bra tjejer, säger Elin Östh.

Vi på Suicide Zero bugar och tackar!
– Så viktigt och ett fantastiskt fint! Ju fler som bidrar till att förebygga självmord desto närmare kommer vi vårt mål: noll självmord. Hatten av för Elin och Elsa, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Vill du också stötta Elin och Elsas insamling? Klicka på
länken och skänk en slant så är du också med och bidrar till färre självmord: http://suicidezero.se/stod-oss/privatpersoner/icon-fonts/nabbe-run

Tack!

nabbe run

Läs mer ...
26 maj

Slår vi rekord på Våga fråga i år?

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Marie Niljung

I fjol arrangerade vår volontär Marie Niljung konserten Våga fråga, i Karlstad. Den drog in 205 000 kr till Suicide Zero. Och på kuppen fick Marie pris av Karlstads kommun som Årets Sola. I år hoppas hon på ännu större succé.

Du arrangerar konserten genom att ideellt på fritiden ragga sponsorer och artister. Varför gör du detta?
– För att vi kan förhindra psykologiska olycksfall, självmord, genom ökad kunskap och minskad skam och skuld kring psykisk ohälsa och självmord. Genom mitt engagemang känns mina föräldrars död inte lika meningslös. Vi kan alla göra något: Våga fråga hur någon mår – egentligen. Det kan rädda liv.

Hur har du tänkt med årets konsert? Vad är nytt för i år?
– Vi har fler artister och det är en större spridning på det musikaliska. Vi samarbetar även med elever från Broby Grafiska i Sunne. De har arbetat fram en informationskampanj som även innehåller en marknadsföringskampanj. Det var åtta grupper i en klass som presenterade väldigt bra bidrag. Ett av bidragen vann och inom kort kommer vi att köra kampanjen, säger Marie Niljung.

Om man vill bidra men kan inte närvara, hur gör man då?
– Då kan man antingen bidra genom att sponsra olika belopp genom faktura, sätta in valfritt belopp på swish eller på plusgirokonto 900398-9 eller köpa biljett till någon annan. Man kan också samla in pengar på annat sätt – till exempel genom att ha en insamling på jobbet eller i sin bokklubb. Alla bidrag räknas.

Hur mycket hoppas du att årets konsert ska inbringa?
– Mer än 205 000 kr…

Klicka här för att läsa mer om konserten.

Läs mer ...
17 maj

Du är antagen till livets universitet

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Ibland får vi in texter från personer som på sitt sätt vill bidra till vårt arbete. Denna hoppfulla text skrevs av journalisteleven Elin Sörensson som ett sätt för att få sig själv på fötter. "Kanske kan den vara fler till hjälp?" skriver Elin. Det tror vi också och därför publicerar vi den på vår webbsida.Jo, det stämmer; du är antagen!

Hej! Universitets servicecenter har mottagit dina frågor och kommer därför försöka reda ut vad som är oklart.

För det första; jo, det stämmer att du är antagen. Det är inget misstag. Vi kan veta det helt säkert eftersom vi för denna dialog; det är nämligen så att din existens är själva antagningsbeskedet. Du frågar hur du kunde bli antagen utan att söka, men det är lugnt; det var andra som skötte din ansökan åt dig.

Sedan du började på utbildningen kan vi se att resultaten har skiftat och du tror inte att du klarar av att gå kvar. Men Universitetet är inte som du tror. Det händer att människor slutar, men det sker helt i onödan; troligen har de inte förstått antagningsbeskedet. Där står nämligen att du har de kvalifikationer som behövs för att klara av utbildningen, precis som alla andra på skolan. Allt annat du känner är ett missförstånd.

När det gäller de begränsade antalet platserna du skrev till oss om, vill vi vara mycket tydliga; alla som befinner sig inom Universitetets område har full rätt att vara där. Det är inte så att platserna är begränsade till de som fyller en funktion, lyckats bli lyckliga eller aldrig är besvärliga. Även detta framgår i antagningsbeskedet; att du finns är en garanti för att du har rätt att fortsätta finnas även om du skulle sluta vara till nytta.

Slutligen; fastän du är antagen kan det ta ett tag innan du verkligen kommer in i livet. Vi har haft många studenter som läst här i flera decennier innan de upptäckt poängen med utbildningen. Men när detta äntligen händer, berättar de för andra hur tacksamma de är att de inte hoppade av.

Du är antagen.

Du är kvalificerad för utbildningen.

Universitetet har inte ett begränsat antal platser för de studenter som redan klarat livets alla tentor; din plats är säkrad.

Läs mer ...
13 maj

Bengt Eliasson ny ordförande för Suicide Zero

 • 22 januari 2018 |
 • Publicerad i nyheter

BengtRiksdagsledamoten från Hallands län Bengt Eliasson (L) valdes på Suicide Zeros årsstämma till ny ordförande. Han efterträder därmed Ludmilla Rosengren som är en av grundarna och som nu övergår till att sitta i styrelsen.

Bengt Eliasson har som lokalpolitiker i Halland ägnat mycket tid åt suicidpreventivt arbete. Region Halland blev ett av Sveriges första landsting som antog nollvisionen lokalt och tog fram en handlingsplan för att minska självmorden. Bengt Eliasson har många idéer om hur organisationen och suicidpreventionen kan utvecklas i Sverige.
– Suicide Zero har på kort tid etablerat sig som en av de främsta organisationerna för suicidprevention i Sverige. Nu handlar det om att skapa långsiktighet och utveckla organisationen. Vi ska vara Sveriges ledande organisation inom suicidpreventionen och jag känner mig hedrad över det fina förtroendet, säger Bengt Eliasson.

Bengt Eliasson är Liberalernas talesperson i funktionshinderfrågor. Före 1998, då han blev politiker på heltid, har han under 18 år arbetat i Svenska kyrkan som församlingsassistent.

Suicide Zero är partipolitiskt oberoende och att Bengt Eliason är riksdagsledamot utgör inget hinder.
– Att förebygga självmord har ingen partifärg. Det är så många som varje år drabbas av självmord och det går över partigränserna. Sverige har år 2008 antagit en nollvision, nu är det dags att den genomsyrar vårt samhälle på en mängd sätt. Det viktigaste budskapet är att det går att rädda liv och det är precis vad vi alla behöver bli bättre på att bidra till, säger Bengt Eliasson.

Politiker är en av Suicide Zeros främsta målgrupper. Och politiker behöver informeras och utbildas i hur de kan bidra till att minska självmorden. Att få in Bengt Eliasson som ordförande kan innebära att fler folkvalda får insikter om hur självmord drabbar och vad som krävs för att färre ska behöva uppleva tragedierna.
– Det ska bli väldigt spännande att samarbeta med Bengt Eliasson. Jag är övertygad om att han kommer att tillföra mycket gott till organisationen, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Tidigare ordförande Ludmilla Rosengren har sedan hennes dotter Linnéa tog sitt liv i maj 2008 ägnat nästan varje dag åt suicidpreventivt arbete. Nu ser hon fram emot att följa hur organisationen utvecklas med Bengt Eliasson som ordförande.
– Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans lyckats åstadkomma och jag känner att organisationen nu behöver ta nästa steg för att fullt ut bli den inflytelserika organisation vi vill vara. Därför lämnar jag med varm hand över ordförandeskapet till Bengt Eliasson som har stor organisatorisk vana, säger Ludmilla Rosengren som behåller en plats i styrelsen som suppleant.

Även miljöpartiets riksdagsledamot Stefan Nilsson tar plats i styrelsen. Han har likaledes ett mycket stort engagemang i frågor kring suicid och har lagt flera motioner om hur självmorden kan förebyggas. Övriga nyinvalda är Charlie Eriksson - som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa i den organisation han grundat: aldrigensam.com, samt Claes Dahlstrand – ansvarig för försäljning och affärsutveckling på Screen Interaction.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba