banner finger

22 apr

En förebild som kan rädda liv

  • 22 januari 2018 |
  • Publicerad i nyheter

samuel

För fem år sedan hoppade den här killen, Samuel Lundholm, från sjunde våningen, rakt ner i betongplattorna. Precis när han hoppat ändrade han sig. På väg ner mot marken höll han händerna för ansiktet för att skydda det. Samuel låg i koma i flera veckor. Armarna stelopererades. Han fick minnesförlust från dagen. Halva tummen gick av. Men han överlevde.


Under lång tid tränade Samuel Lundholm upp sig. Han fick diagnosen bipolär typ 2, något som gör att han i dag lever ett liv med tydliga rutiner, så att sjukdomen inte tar så stor plats. Det i sin tur gör att han kan leva ett bra liv. 

 

samuel pa sjukhus
Samuels armar stelopererades efter att han hoppat.

I dag är Samuel volontär för Suicide Zero och i onsdags föreläste han på Suicide Zeros årsstämma. Uppmärksamheten var total och Samuel kunde på ett rakt och ärligt sätt berätta om sina erfarenheter, och om hur viktigt han tycker det är att vi pratar om självmord. Att det är något vi alla kan bli bättre på att förebygga, inte minst genom att visa oss som medmänniskor när vi träffar på personer som går igenom en större livsomställning. Genom att ta kontakt, våga fråga hur det är – egentligen, och stötta en person under en längre tid kan du vara skillnad på liv och död för någon.

Vi på Suicide Zero är så glada att Samuel överlevde. Han är ett föredöme och visar att det går att ta sig igenom en riktigt tuff period i livet och komma ut starkare. Tack Samuel för all inspiration!

Om du vill hjälpa oss sprida information om hur självmord kan förebyggas tar vi tacksamt emot ditt stöd. Du kan exempelvis bli medlem. Klicka här för att läsa mer: http://suicidezero.se/engagera-dig/bli-medlem

Läs mer ...
11 apr

Svensk lyfter Suicide Zero i Sydafrikansk cykeltävling

  • 22 januari 2018 |
  • Publicerad i nyheter

 Lars Pedersen marknadsför Suicide Zero för nya målgrupper
Lars Pedersen marknadsför Suicide Zero till nya målgrupper.

Lars Pedersen från Småland har nyligen genomfört en av de tuffaste cykelutmaningarna i världen, Cape Epic, ett etapplopp på mountainbike som tar över åtta dagar att genomföra. 650 km och 15 000 höjdmeter avverkades. Samtidigt har han lyft Suicide Zero till en ny målgrupp.

Varför genomförde du Cape Epic?
– Den mesta träning/tävling handlar om långa och många timmar. Jag blir rofylld och det finns mycket tid till eftertanke, nästan som någon typ av meditation. Jag tycker att det är kul att tävla och utmanar mig alltid med nya tävlingar över världen. Nu dök möjligheten upp att få köra Cape Epic i Sydafrika upp och jag tog chansen. Loppet ses i cykelsammanhang som ett av de allra tuffaste och jämförs med Tour de France, Giro di Italia och La Vuelta i Spanien.

Samtidigt vill du lyfta Suicide Zero under tävlingen, hur kommer det sig?
– Jag har en syster, Maria Pedersen, och som arbetar för Suicide Zero i Kalmar län. Jag ser det som en god sak att hjälpa till att uppmärksamma det som Suicide Zero arbetar och står för. Jag skulle önska att fler människor visste vad det var och vad det handlar om. För att komma närmare en lösning med denna problematik krävs ett mycket större engagemang i frågan. Man måste börja tala om dessa problem och där arbetar Suicide Zero på ett bra sätt. För att nå ut till allmänheten krävs uppmärksamhet genom media, och för att nå media krävs oftast kapital. Kan vi på något sätt hjälpa till att bidra för att sprida vetskapen om vad Suicide Zero är och jobbar med är vi glada. Vi gör något som jag gillar och tänkte att det kanske kan gå att göra något gott av det.

Du har egen erfarenhet av att en närstående tagit sitt liv. Hur har det påverkat dig?
– Jag förlorade min systerson genom självmord för snart 2,5 år sedan. Detta har fått mig att fundera på vad som gör att människor behöver hamna i den situationen, och varför vissa tar sitt liv. Jag själv funderar ofta på varför människor gör som de gör.

Hur viktigt är det att vi pratar om självmord?
– Jag tror att diskussion och uppmärksamhet i frågan är enda möjligheten att närma sig problematiken. Självmord tror jag ofta bottnar i dålig självkänsla. Vem är jag och varför? Livet präglas av arv och miljö. Detta måste vi få lära oss och förstå. Skolan behöver göra sitt för att få upp detta ämne på agendan. Vi behöver ha en vuxenvärld som vet vad som är rätt och fel. Någon som sätter gränser för hur man beter sig och kommuniserar med varandra. Jag känner en oro för vart samhället är på väg.

Vad hoppas du att loppet ska kunna betyda för Suicide Zero?
– Publicitet! Förhoppningsvis kan vi bidra till att upplysa folk som normalt inte kommer i kontakt med organisationen.

Vi på Suicide Zero tackar stort för att Lars Pedersen ville bidra till att sprida kunskap för nya målgrupper!

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

  • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
  • lyfta fram nytänkande och konkreta
    lösningar för att rädda liv
  • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba