banner finger

18 nov

”Tillången till att få hjälp för psykisk ohälsa i skolan måste bli bättre”

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Mårten Roslund web
Mårten Roslund är språkrör för Grön Ungdom. Foto: Mia Franzén

Suicide Zero har under året träffat de flesta politiska ungdomspartier. Detta för att informera om hur stort problemet är med självmord och vad politiker kan göra. Nu har turen kommit till Mårten Roslund, språkför för Grön Ungdom.

Vad har du fått med dig från mötet?
– Jag har lärt mig mer om Sveriges politik för att förebygga självmord och psykisk ohälsa. Och jag har fått med mig flera bra inspel om hur den skulle kunna bli bättre.

Vad tänker du på då?
– Jag tänker på att satsa mer på preventiv arkitektur, till exempel sätta upp stängsel på broar eller bygga hinder vid tunnelbaneperronger vilket gör att det inte blir lika lätt att hoppa. Och handlingsplaner i län och kommuner. Det måste finnas en plan för hur man ska jobba med att förebygga självmord lokalt.

Hur ser du på din kunskapsnivå om självmord innan mötet och nu?
– Jag tycker att min kunskapsnivå har ökat. Det var också ett av mina mål med att träffa Suicide Zero.

Vi pratade om skolan och möjligheten att bland annat satsa på betydligt fler kuratorer och att träna all skolpersonal i att känna igen varningstecken på psykisk ohälsa, hur ser du på det?
– Miljöpartiet och Socialdemokraterna förstärker just nu elevhälsan med flera hundra personer. För Grön Ungdom är målet att alla skolor ska kunna garantera en tid hos kurator inom sju dagar. Tillgången till att få hjälp för psykisk ohälsa i skolan måste bli bättre.

Hur viktigt tycker du att det är att Suicide Zero träffar politiker som dig?
– Jätteviktigt och roligt att prata med någon som nischat sig på ett specifikt ämnesområde.

Läs mer ...
17 nov

De dansar om psykisk ohälsa

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

 

 

 

Cissila Adeyemi och Beatrice Bergman använder i en nyproducerad film dans för att gestalta psykisk ohälsa. Så här har de tänkt:

Berätta om filmen, vad är bakgrunden och hur har ni tänkt?
– Jag och Beatrice har personliga erfarenheter av psykisk ohälsa. Beatrice har varit sjukskriven för bland annat depression och min mamma har i perioder mått väldigt dåligt och försökte ta sitt liv hösten 2012. Vi är båda dansare och vi har funderat på hur vi med dans kan uppmärksamma psykisk ohälsa.

Dansen gestaltar olika teman, berätta!
– Vi har valt att skildra ensamhet, ångest, uppgivenhet och utanförskap. De olika scenerna bygger på dessa begrepp. Dansen är i fokus men det ska också framgå vad det handlar om.

Hur tänkte ni för att gestalta de olika temana?
– Vi utgick från hur det känns i kroppen. Hur känns ångest? Den krypande känslan. Vi kände på stress, oron att man inte vill vara kvar i sitt eget skinn. Vi tänkte också på färgen som känslan har. Vi har en scen där Beatrices hand är på mig och svart kändes passande för den scenen.
– När vi skildrade ensamhet, då tog vi hjälp av miljön: att springa ensam i ett berg i fjällen. Att gestalta ensamhet enbart genom rörelse hade inte blivit lika tydligt utan det kala fjället som miljö. I början av filmen har vi en bild på en björk bland granar som en symbol för ensamheten. Scenen om utanförskap är den när man ser människor vända mot kameran. Det är starkt att de är där men jag är utanför gemenskapen.

Vad hoppas ni nu?
– Man ser inte utanpå hur folk mår och samtidig är det så många som mår dåligt. Men man är inte ensam om detta. Vi vill med filmen hjälpa till att bryta tabut kring psykisk ohälsa, väcka diskussion och visa att det finns hjälp att få, därför var slutscenen viktig. Det kan vara små saker som värmer en när allt känns som mörkast, som ett leende eller ett möte. Vi hoppas även på att dansen som konst och uttrycksform uppmärksammas. Så vitt vi vet har det aldrig tidigare gjorts en dansfilm om det här ämnet. Kroppen kan ibland visa det som inte går att sätta ord på.

dans

Beatrice Bergman och Cissila Adeyemi

Läs mer ...
04 nov

Suicide Zero i 1500 taxibilar

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

taxi2

Sverigetaxi sponsrar Suicide Zero genom att under oktober till december kostnadsfritt upplåta kampanjutrymme i 1500 taxibilar. Hur kommer det sig? Frederick Scholander är marknadschef på Sverigetaxi och berättar mer.

– På Sverigetaxi arbetar vi med att ta socialt ansvar eftersom vi som företag kan bidra till en positiv samhällsutveckling. För vår del så upplåter vi utan kostnad reklamutrymme på och i våra bilar till organisationer som vi tycker behövs, och som bidrar till ett bättre samhälle. Det kan vara allt från miljö, barn, ohälsa med mera. Suicide Zero är en av de organisationer vi tycker förtjänar stöd.

Har ni på Sverigetaxi erfarenheter av självmord?
– Tyvärr har vi det. Det var inte jättelänge sedan en åkare tog sitt liv och lämnade oss med mängder av frågor.

Vet du om kunder och chaufförer har kommenterat kampanjen? Vad har de sagt?
– Det jag hört har varit positivt. Många uppskattar att vi engagerar oss i detta.

Vilket ansvar tycker du att företag har för att uppmärksamma och förebygga psykisk ohälsa?
– Ett stort ansvar. Om flera företag kartlägger vad just de kan göra samhällsnytta så kommer blir det win-win för alla. Jag hoppas därför att andra företag funderar över hur de kan stötta exempelvis välbehövliga ideella organisationer.

Övrigt du vill tillägga?
– Vi önskar er fortsatt lycka till med ert mycket viktiga arbete. V är glada att vi kan bidra med att ert arbete uppmärksammas än mer.

Läs mer ...
01 nov

Eriks bror tog sitt liv – nu stödjer han Suicide Zero för att färre ska uppleva liknande tragedier

 • 25 mars 2018 |
 • Publicerad i nyheter

Erik Ulriksdal
Erik Arnbergs bror Christian tog sitt liv år 2001. I dag är Erik en av Suicide Zeros månadsgivare.

Erik Arnbergs bror Christian tog sitt liv år 2001. En händelse som satt djupa spår i honom och hans familj. Att stödja Suicide Zeros arbete genom att bli månadsgivare är ett sätt för honom att bidra till att färre ska behöva uppleva något liknande.

Den 3 maj 2001 ringde Eriks telefon. Hans mamma var på andra linjen. Och hon var oerhört upprörd.
– Jag minns knappt vad som hände. Det mesta är borta från den tiden, säger Erik Arnberg.

Erik bodde då i Sverige medan familjen bodde i Tyskland. Eriks bror Christian hade diagnostiserats som bipolär och hade under lång tid åkt in och ut på psyket. Han fick mediciner som han tog under en period. Men när han mådde bättre slutade han att ta dem.
– Sedan gick han in i en manisk fas och åkte in på nytt. Det fortsatte och fortsatte.

Erik tror att hans bror hade behövt prata med andra i samma situation. Och att han borde ha fått ett stödboende så att han kunnat parera svängningarna tillsammans med kompetent personal.

Erik beskriver sin bror som öppen, social och politiskt engagerad. Han berättar om ljusa minnen från fisketurer i Dalarna och om hur lätt brodern hade att få kontakt med andra. Christian blev 32 år.

I dag är Erik en av Suicide Zeros månadsgivare och skänker 200 kr varje månad. Det gör han eftersom han tycker att samhället gör för lite för att uppmärksamma självmord.
– Man skulle kunna göra så mycket mer. Och politiker verkar lyssna på Suicide Zero. Därför vill jag bidra till att förstärka organisationen, även om 200 kr i månaden inte är en jättestor summa.

Men alla gåvor är värdefulla. Och för Suicide Zero är våra månadsgivare oerhört viktiga eftersom vi lättare kan planera utifrån våra långsiktiga intäkter.

Erik tycker att alla som kan avvara en summa varje månad och som vill bidra till att minska självmorden ska stödja Suicide Zero.
– När många gör något kan det bidra till att rädda liv. Tragedin som ett självmord innebär borde ingen utsättas för, säger Erik Arnberg.

Kan du tänka dig att avsätta en valfri summa varje månad så klicka på länken här. Ditt stöd är oerhört betydelsefullt. Just nu får du som skänker minst 100 kr per månad ett av våra populära pärlarmband. Till dig själv eller som present till en vän.

Tack Erik för att du berättar och stödjer Suicide Zero!

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba