banner finger

​Självmorden ökar igen

  • 24 oktober 2018 |

Siffror 2017
1544 personer tog sina liv under 2017. En ökning med 66 personer jämfört med året innan.

Trots att Sverige sedan 2008 har en nollvision för självmord så minskar inte antalet psykologiska olycksfall/självmord. Socialstyrelsens siffror som släppts i dag visar att 1544 personer tog sitt liv under 2017, en ökning med 66 suicid jämfört med året innan. 

— Att rädda liv måste få kosta och alla regioner, län och kommuner behöver arbeta med frågan, säger Alfred Skogberg generalsekreterare på Suicide Zero.

Socialstyrelsens siffror som släpptes i dag visar att 1544 personer tog sina liv under 2017. Av dessa var 1189 så kallade säkra självmord och 355 skadehändelser med oklar avsikt, där de flesta räknas som sannolika suicid. Ser man på statistiken sedan 1997 så står statistiken mer eller mindre still. Ett talande exempel på att mycket mer måste göras.

År 2008 antog riksdagen en nollvision och nio strategier togs fram som skulle minska självmorden. Men ingen samordnare tillsattes, inga medel tilldelades. När Suicide Zero bildades år 2013 var ett av våra viktigaste fokus att få regioner, län och kommuner att anta handlingsplaner för att arbeta med att förebygga tragedierna. Och vårt arbete har gett effekt. Sedan ett par år är det många som nu arbetar med frågan. Men betydligt fler måste engagera sig. Mer pengar måste satsas, fler behöver utbildas och frågan måste regelbundet lyftas på den högsta politiska och mediala agendan.
— Alla i Sverige, från elever i grundskolan till pensionärer, måste veta hur varningstecken på psykisk ohälsa ser ut. Och då måste man veta hur man kan stötta någon som har det tufft, säger Alfred Skogberg.

Dessutom måste vi se på psykiska bränder på samma sätt som vi ser på fysiska bränder; ju förr de släcks desto mindre problem. Vi måste därför tidigt stötta personer med psykisk ohälsa. Som det är nu händer det att personer genomför suicidförsök bara för att få hjälp. Detta eftersom deras hjälpbehov innan inte bedömts som tillräckligt allvarligt.
— Ett bra första steg skulle vara att alla partiledare regelbundet lyfte hur självmorden ska minska. Hittills är det enbart Ulf Kristersson som i ett tal under Järvaveckan i år talat om självmord. Tystnaden från övriga partiledare är symptomatisk för hur lite som görs för att förebygga tragedierna, säger Alfred Skogberg.

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

  • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
  • lyfta fram nytänkande och konkreta
    lösningar för att rädda liv
  • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad
Om cookies
Integritetspolicy

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Tel: 010-200 80 12
    Travbanan 57, 147 34 Tumba

Prenumerea på vårt nyhetsbrev