Imminence vill att fler som mår dåligt ska finna hopp

Imminence-Foto-Pavel-Trebukhin
Imminence. Foto: Pavel Trebukhin
Imminence vill att fler som mår dåligt ska finna hopp
2019-08-21

Psykisk ohälsa är vanligt inom musikgenren metalcore, därför initierade arrangörerna bakom festivalen High 5ive Summer Fest ett samarbete med Suicide Zero. Festivalen äger rum den 24–25 augusti i Stockholm och ett av banden som spelar är Imminence. Eddie Berg, sångare i bandet, har drabbats av självmord på nära håll och kämpar själv med mörka tankar. I våras släppte bandet sitt tredje album ”Turn the Light On”.

— Temat för vår senaste skiva är depression, självtvivel och självdestruktivitet. Albumet handlar om att ta det där första steget att inse och acceptera för sig själv att man mår dåligt, och att det är ok, så att man kan börja ta sig uppåt därifrån. Den handlar om att ta sig ur hålet och närma sig ljuset igen. Vi har velat att denna skiva ska vara något att identifiera sig med och finna hopp i, säger bandets sångare Eddie Berg.

Enligt Eddie Berg är det vanligt att både dem som sysslar med musik och de som lyssnar på deras typ av musik känner sig ensamma och kan hitta samhörighet i musiken.

— Skivans texter är mörka, men den mest hoppfulla är ”Scars” som handlar om att ta allt det som är jobbigt och försöka slänga det bakom sig. Det låter kanske enkelt eller naivt men ibland behöver man bara en anthem som rycker upp en. Det handlar egentligen om att ta någonting negativt och försöka vända det till motsatsen, vilket musiken är för mig. När man mår som sämst kan man försöka ha i bakhuvudet att det kan leda till någonting bra.

Eddie Berg har drabbats av psykologiska olycksfall på nära håll och kämpar mycket med sina egna mörka tankar. Frågor om psykisk ohälsa och suicid ligger honom varmt om hjärtat.

— Musiken har varit min räddning och mitt sätt att kanalisera känslorna. Mitt livskort. Att skriva musik och text hjälper mig att hantera det. Jag känner att jag inte är ensam och att jag kan nå ut till andra människor och vara till hjälp.

Efter senaste släppet har Imminence fått ännu mer respons från fans som känt igen sig i texterna och känt sig hjälpta.

— Vi har varit mer öppna med dessa ämnen på denna skiva. Jag var mer introvert tidigare och har skrivit om mina känslor lite mer kryptiskt på föregående album. Precis som ”Turn the Light On” handlar om så har jag själv fått ett uppvaknande och kunnat erkänna för mig själv att jag har mått dåligt. Därför har jag öppnat mig på ett annat sätt med förhoppningen att andra ska kunna identifiera sig själva i texterna. Mitt mål var även att skriva på ett sätt som är lättare för folk att förstå och känna igen sig i.

Vad skulle du vilja säga till den som mår dåligt idag?
— Även i de allra mörkaste stunder finns där hopp, ständigt närvarande. Många gånger är det lätt att känna motsatsen, men vi kan försöka påminna oss själva om att det finns ett ljus vi kan hålla fast vid. På ett eller annat sätt är vi alla omringade av kärlek och vi ska inte glömma att vi alltid kan be någon om hjälp – det är svårt att vara ensam men man behöver inte vara det.

High 5ive Summer Fest 2019 pågår 24–25 augusti i Stockholm på Kraken. Imminence spelar på söndagen kl. 20:25. Själva bor de i Ystad, Malmö, Trelleborg och Göteborg men turnerar mest i Europa. Nu ser de framemot den första spelningen i Stockholm på sju år.

— Det är jättemånga bra svenska band och vänner som kommer och spelar. Vi ser otroligt mycket fram emot att spela i Stockholm och vara en del utav en fantastisk line-up och satsning för den svenska metalcore-scenen, säger Eddie Berg.

Läs mer om festivalen här

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016