Ibrahim vill öka kunskapen kring psykisk ohälsa bland barn och ungdomar

Ibrahim vill öka kunskapen kring psykisk ohälsa bland barn och ungdomar
Ibrahim Hamad, en av Suicide Zeros volontärer i Malmö.
Ibrahim vill öka kunskapen kring psykisk ohälsa bland barn och ungdomar
2021-03-09

Under tonåren led Ibrahim Hamad av svår psykisk ohälsa men har kommit på fötter igen, tack vare stödet från sin familj och psykolog. Nu vill Ibrahim hjälpa barn och ungdomar med liknande problem och har därför blivit volontär för Suicide Zero.

– Jag hoppas på att få bidra till att kunskap kring psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar, med särskild fokus på dem med utländsk bakgrund - en grupp som jag tror ofta uppvisar en stark fasad utåt oavsett hur de mår på insidan, säger Ibrahim.

Ibrahim Hamad, 23 år, är född och uppvuxen i Borlänge men bor och pluggar sitt fjärde år till tandläkare i Malmö. Han är fotbolls- och träningsintresserad och umgås mer än gärna med familj och vänner på sin fritid. Ibrahim lägger även en del av sin tid på sitt volontärskap för Suicide Zero och brinner för att skapa förändring.

Varför har du valt att bli volontär hos Suicide Zero?

– Suicide Zero driver frågor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har själv brottats med psykisk ohälsa och varit väldigt sjuk – något som resulterade i att jag försökte ta mitt liv för cirka tre och ett halvt år sedan. Med professionell hjälp via min psykolog kombinerat med det fantastiska stödet från min familj, mår jag idag bättre och står stadigt på benen. Med min egen erfarenhet av psykisk ohälsa vill jag som medmänniska kunna vara med att stötta och påverka människor i en positiv riktning och få dem att se det vackra i livet. Det går att falla men det finns en väg tillbaka – och det är viktigt att komma ihåg att varje fall gör en starkare.

Med min egen erfarenhet av psykisk ohälsa vill jag som medmänniska kunna vara med att stötta och påverka människor i en positiv riktning och få dem att se det vackra i livet.

Hur länge har du varit volontär?

– Jag har varit volontär i ungefär två månader. För cirka två år sedan medverkade jag i en intervju med Suicide Zero för att ge hopp till andra som mår dåligt, och efter den fina responsen var ett volontärskap ett självklart nästa steg för mig. Det är både motiverande och otroligt betydelsefullt för mig att få vara en del av det fantastiska arbetet som Suicide Zero bedriver med att förebygga psykisk ohälsa och suicid.

Vad har du för förväntningar på volontärsarbetet?

– Jag förväntar mig medmänsklighet, gemenskap och att vi alla inom Suicide Zero strävar mot ett unisont mål - att nå visionen om ett samhälle utan självmord. Jag ställer även höga krav på att kunna göra skillnad på riktigt. Ingen ska behöva gå ensam i de tuffa, oavsett vad anledningen är

Ingen ska behöva gå ensam i de tuffa, oavsett vad anledningen är.

Vad skulle du vilja se för förändring?

– Jag skulle vilja se ett högre engagemang från skolor och gymnasium runt om i Sverige, i syfte att öka kunskapen kring ämnet hos barn och ungdomar. Psykisk ohälsa är skadligt och måste tas på högsta allvar. Min önskan är att ingen tonåring ska behöva gå igenom det jag har gått igenom och för att min önskan ska kunna gå i uppfyllelse – behöver skammen och stigmatiseringen kring psykisk ohälsa upphöra. Det är genom samtal och professionell hjälp som vi kan vi ge rätt stöd och vägledning.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

– Tveka inte! Ju fler vi är desto snabbare kan vi förbättra situationen i samhället och förhoppningsvis normalisera det faktum att prata om hur vi faktiskt mår. Det räcker med par timmar i veckan och ibland kan endast din närvaro vara gott nog - varje sekund gör skillnad.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Jag brinner för att minska den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar - speciellt med utländsk bakgrund. En grupp som många gånger ser förbi sina psykiska besvär, dels för att kunskap saknas liksom att de är uppväxta och lever under en kultur som råder en till att alltid visa sig stark oavsett mående. Redan i tidig ålder, måste vi försöka öka kunskapen hos barn och ungdomar, minska pressen och understryka vikten av allas lika värde oavsett vart vi kommer ifrån.

Redan i tidig ålder, måste vi försöka öka kunskapen hos barn och ungdomar, minska pressen och understryka vikten av allas lika värde oavsett vart vi kommer ifrån.

Vill du också bli volontär för Suicide Zero? Klicka här för mer information.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016