Hemligheten som höll på att kosta honom livet

dan-eriksson-november-2018
Dan Eriksson från Arvidsjaur bar på en hemlighet som höll på att kosta honom livet. Som homosexuell och same tillhör han två utsatta riskgrupper.
Hemligheten som höll på att kosta honom livet
2018-11-05

Dan Eriksson från Arvidsjaur bar på en hemlighet som höll på att kosta honom livet. Som homosexuell och same tillhör han två utsatta riskgrupper.

Dessutom tog hans fyra år äldre bror sitt liv 24 år gammal. Dan mådde under en period så dåligt att han gjorde två självmordsförsök.

I dag är Dan Eriksson volontär hos Suicide Zero och och vill dela med sig av sin historia för att hjälpa andra.

Kan du berätta bakgrunden till varför du mådde dåligt?

— Det var många orsaker. Arbetslöshet men till största delen var orsaken att jag inte kunde acceptera att jag är homosexuell. I decennier hade jag behållit den hemligheten för mig själv. En hemlighet jag var livrädd för att berätta om.

Vad var vändningen för dig?

— Att jag kom ut och berättade om min sexuella läggning. Det handlade om liv eller död. Om jag inte hade börjat prata och berätta så kanske jag inte hade levt idag. Jag hann göra två självmordsförsök innan dess. Nu föreläser jag det och om hur mitt liv förändrats till det bättre i och med att jag nu är öppen om min sexuella läggning (www.heladan.se). Först kände jag mig modig som berättade, sedan blev det som en terapi och nu är jag mer koncentrerad på att hjälpa andra genom att berätta.

Hur reagerade din exsambo och barnen?

— Jag berättade för henne först och det var inget dramatiskt alls. Hon sade att hon visste om att jag gillade killar men att hon stannat kvar eftersom hon tyckte om mig. Hon sade också att hon inte skulle lämna mig när jag var sjuk. Vi är fortfarande goda vänner och ses ofta så hon har fortfarande inte lämnat mig. Pojkarna har inte sagt så mycket om detta. Så där hade jag gått och gruvat mig i onödan. Däremot blev de jättechockade över självmordsförsöken.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

— Tystnad är inte bra för någon. Du måste öppna dig. Hitta någon du har förtroende för och börja PRATA. Vi är alla unika och vi ska vara stolta över den vi är. Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft svårt att komma ut och att det är extra svårt om man haft en hemlighet länge. Det gäller även andra hemligheter såsom psykisk sjukdom. Så ska det inte behöva vara. Sedan jag berättat om min sexuella läggning mår jag bättre än någonsin. Efter mörker kommer ljus.

Är det något du vill tillägga?

— Någonting som hjälpt mig mycket är att jag gick med i kyrkan och började sjunga i deras kyrkokör. Det ger mig så mycket, både i musiken och i gemenskapen. Det ger liknande endorfiner som när man tränar.

/Åsa Sohlgren

Har du också varit nära att ta ditt liv men mår i dag bra?

Kan du tänka dig att berätta om vad som hänt? Mejla i så fall till asa@suicidezero.se eller till alfred@suicidezero.se Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016