Helena E – gick från en djup depression till att bli en hyllad artist

Hoppa till huvudinnehåll
Helena E
Fotograf: Angelica Hvass
Helena E – gick från en djup depression till att bli en hyllad artist
2020-11-20

Musiken har alltid varit en drivkraft och haft en given plats i Göteborgsbaserade artisten Helena Es liv. Under åren har hon brottats med dåligt självförtroende och psykisk ohälsa men hoppas nu att hennes musik kan ge stöd och hopp till andra som mår dåligt.

Helena, som är född och uppvuxen utanför Göteborg, tog steget att följa sin dröm om att bli artist och stå på scen när hon var 25 år. Under 2019 tampades hon med en djup depression, något som gjorde att hon inte vågade satsa på musiken fullt ut. Vändpunkten kom våren 2020, då hade hon fått tillbaka kraften. Helena släppte då singeln ”En dag till”, en låt hon fått inspiration till då hon arbetade som skötare inom slutenvårdspsykiatrin 2013.

”En dag till” handlar om Helenas känslor och tankar kring mötena med patienterna och hennes egen erfarenhet av psykisk ohälsa. I samband med att singeln lanserades delade Helena med sig av flera kortare klipp i sociala medier där hon även talade öppet om ämnet. Låten blev uppmärksammades och blev omskriven av både musikbloggar och lokalpress i Göteborg.

Vad vill du förmedla med din musik?

Jag vill blottande och sanningsenligt berätta om min verklighet, precis som den är och känns för mig. Min dröm är förstås att få beröra andra människor så som jag själv blir berörd av andras musik. Det vore fint om dem som lyssnar till min musik kan känna igen sig i min historia, få stöd och att den kan skapa betydelse i deras liv.

Vad inspirerar dig i den kreativa processen?

Allt egentligen. Livets alla nyanser, upplevelser känslor och relationer. Oftast är det de tyngre känslorna som får utlopp när jag skriver musik. Med hjälp av musiken så kan jag gå in i något som känns äkta för mig. Jag inspireras också mycket av att lyssna på musik, gå på konserter och kultur i övrigt. Det är när jag håller på med musik som jag känner att jag lever.

Har du någon egen erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord?

Jag har haft problem med psykisk ohälsa i perioder. Har lidit av svår ångest, panikattacker och depression. Jag har också arbetat en period inom den psykiatriska slutenvården. Tyvärr så har jag ett flertal vänner och bekanta som tagit sitt liv, alla unga.

Vad skulle du vilja säga till någon som mår dåligt och går med självmordstankar?

Mycket men jag ska försöka summera det viktigaste. Att jag vet hur det känns. Du är långt ifrån ensam. Jag vet att det kan vara svårt att få bra professionell hjälp men hjälpen finns. Ge dig inte om du inte hittar rätt hjälp direkt. Ta hjälp av någon vän, anhörig, forum på nätet eller jourhavande präst. Det finns människor som vill hjälpa dig! Och de där tankarna som säger att du är fel och bara till besvär har fel. Det är inte sant utan det är din psykiska ohälsa som talar. Du betyder mer än vad du kan förstå. Du är unik och värdefull. Jag tror på dig och det kommer att bli bättre. Var så snäll du kan mot dig själv när du mår dåligt.

Du kan lyssna på singeln ”En dag till” här.

Stöd Suicide Zeros arbete.

Arkiv
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016