Frida har hittat tillbaka till glädjen

Hander-som-bildar-hjarta-armband-B1A4970-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta, armband. Foto: Peder Björling
Frida har hittat tillbaka till glädjen
2016-09-15

Nedstämdhet och suicidala tankar har 27-åriga Frida dragits med så länge hon kan minnas. En sensommardag 2015 var livet nära att nå ett abrupt slut. Men efter en lång kamp har hon med rätt behandling börjat hitta tillbaka till glädjen. I dag är hon volontär i Suicide Zero och vill hjälpa andra som bär på suicidtankar.

Efter en allvarlig depression var Frida nära att ta sitt liv. Men hon fick hjälp och mår i dag bra. – Tala om för vänner att du mår dåligt och be dem hjälpa dig fram till vård. För den finns. När livet känns för svårt så finns hjälp att få, säger hon.

Under uppväxten var Frida den driftiga tjejen som skötte skolan, tränade och hade många vänner.

Vad omgivningen inte visste var att Frida ofta bar på mörka tankar och känslor. – Jag var en typiskt lugn och glad tjej men suicidala tankar var återkommande under mina tonår, och trots att jag hade ett tryggt socialt nätverk runt mig så var det inget jag delade med mig av med mina nära.

– Jag kände alltid en närhet till mörkret, fortsätter Frida. Men jag lyckades ändå hålla det i schack på något sätt.

Kraschade efter kris

Efter studenten sökte sig Frida bort från hemstaden och mot nya platser. Tomheten växte sig dock starkare inom henne, och efter en familjekris 2009 började en djuprotad depression ta sin form.

Frida fortsatte att söka glädjen på nya platser, jobb och genom nya framtidsplaner. Hon dränerades på energi och fick stegrande känslor av tomhet, stark meningslöshet och oroskänslor inför framtiden.

Det var först när Frida hade påbörjat sina studier på Uppsala universitet som hon sökte hjälp. En samtalsbehandling hos en psykologkandidat på studentmottagningen i Uppsala blev räddningen för stunden. ”En befriande och rannsakande upplevelse” beskriver Frida behandlingen som pågick i 1,5 år.

Men när det var dags att avsluta behandlingen föll Frida djupare in i sin depression. Månaderna därpå var som ett enda stort dimmoln. – Jag kunde inte se något ljus alls och led av starka suicidtankar, med en ångest som rev i mig likt en tiger, erinrar Frida.

Kris nummer två

En sensommardag 2015 rann bägaren över. På en tunnelbaneperrong i Stockholm var Frida nära att kasta sig framför tåget. – Jag befann mig i mitt livs sämsta skick, med den starkaste ångesten som jag någonsin har varit med om. Det var som om någon drog undan mattan för mig.

Frida minns inte så mycket från den dagen. Hon minns däremot att hon bad personen som hon var där med att ringa hennes mamma, som genast kom för att hämta henne.

Dagen efter fördes Frida till psykakuten i Stockholm. Där möttes hon av en läkare som tog suicidförsöket på största allvar. – Han berättade för mig att jag var sjuk, men inte hade fått rätt behandling. Han förklarade för mig vad stark ångest gör med mig, och varför depressionen dränerat mig på levnadslust. Det kändes så fruktansvärt skönt att få mitt sjuka tillstånd bekräftat.

Frida berättar att läkaren, som hon i dag kallar för sin livräddare, ställde alla de frågor som hennes inre länge hade längtat efter att få. – När jag mådde som sämst hade jag önskat att någon hade tittat mig djupt i ögonen, och frågat hur jag egentligen mådde. Om jag hade fått dessa frågor tidigare kanske jag hade fått rätt hjälp tidigare.

Vändningen kom

Kort efter läkarbesöket påbörjade Frida en kur med serotoninåterupptagshämmande medicin.(1) Det var där och då som en vändning kunde ta sin början. – Efter två veckor, när insättningssymtomen hade lagt sig, var det som att åka hiss 100 våningar upp. Jag började känna meningsfullhet i vardagen. Det kan liknas vid att vakna ur sin värsta mardröm. Jag hade aldrig kunnat drömma om en så bra reaktion på medicinering.

Fortsatt sjukskriven

Frida är i dagsläget sjukskriven från sina studier. Hon ska börja plugga igen när hon känner sig redo – men hon tar en dag i taget. – Det viktigaste är att fokusera helt på mig själv och förstå vad som är viktigt för mig, och bara mig.

Vetskapen om att de inre demonerna var resultatet av en livsfarlig sjukdom som gick att råda bot på ger Frida en enorm kraft. – Det är otroligt viktigt att vi belyser psykisk sjukdom som i högsta grad fysisk. När jag mådde som sämst var jag sjuk, men eftersom jag inte förstod det lade jag skulden hos mig själv. Jag behövde verkligen komma ner på botten och skrapa kinden mot gruset för att ta mig själv och mina problem på allvar.

Volontär i Suicide Zero

I dag är Frida volontär i Suicide Zero. – Jag vill göra något bra av allt det som jag har varit med om, förklarar Frida, vars framtida dröm är att jobba professionellt med suicidprevention.

– Det finns många i detta nu som befinner sig på livets botten och det är viktigt att vi når ut till dem.

Vad vill du säga till de som just nu mår dåligt?

– Tala om för vänner att du mår dåligt och be dem hjälpa dig fram till vård. För den finns. När livet känns för svårt så finns hjälp att få.

(1) Ny forskning pågår om antidepressiva läkemedel vid depression. Kliniska erfarenheter har visat att en av tre inte blir hjälpta av antidepressiva läkemedel. Därför är det av största vikt att läkare regelbundet utvärderar effekten av den antidepressiva medicinen så att rätt behandling kan ges. Källa: Britta Alin-Åkerman, NASP.

Text skriven av Sofia Bergström

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016