Ett ruttet hus

Hander-som-bildar-hjarta-armband-B1A4970-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta, armband. Foto: Peder Björling
Ett ruttet hus
2017-10-31

Christian Dahlström är aktuellt med den rykande färska boken Kalla mig galen : berättelser från psyksverige.

Varför har du skrivit boken?

– Boken är en slags uppgörelse med psykiatrin i Sverige och tabut som omgärdar alla psykiska sjukdomar idag. Jag har arbetat med de här frågorna i åtta år och intervjuat i stort sett alla svenska experter, och en del internationella forskare, för att försöka förstå varför jag inte fick hjälp när jag själv drabbades av depression och ångest, och varför ingen vågade prata om sådana grejer. Dessutom har jag intervjuat några av våra mest kända svenskar som haft liknande problem, för att se ifall de har upplevt samma saker som jag gjorde – Therése Lindgren, Cissi Wallin och Kristoffer Triumf bland andra. Slutsatserna, som jag redovisar i boken, är en ganska hänsynslös konfrontation med hela systemet, som jag hoppas kan förändra samhället till det bättre.

Berätta om processen med att skriva den.

– Jag har hållit på i fyra och ett halvt år med boken och processen har varit väldigt besvärlig på en massa olika sätt. Förutom det vanliga med självtvivel och skrivkramp har det varit oerhört svårt att få tag på kändisarna, jag har kontaktat uppemot femtio kända svenskar som jag vet haft problem med psykisk ohälsa, men de allra flesta har avböjt av olika skäl. Förutom det har det varit väldigt tufft att gå igenom min mammas journaler, både socialens anteckningar från tiden då jag föddes och blev tvångsomhändertagen, men även sjukhusjournalerna från hennes sista tid i livet. Samtidigt kände jag att jag måste vara helt transparent och hänsynslös även mot mig själv om jag skulle försöka göra någonting som är på riktigt.

Vad har du lärt dig på vägen?

– Jag har så klart lärt mig en massa praktiska saker kring skrivprocessen och förlagsvärlden, även om jag har viss erfarenhet från min förra bok. Men framför allt har jag lärt mig ännu mer om psykisk ohälsa i alla dess former och om hur det svenska samhället är organiserat när det kommer till de här frågorna. Jag tänkte att det kanske trots allt fanns en vettig förklaring till varför psykiatrin är så underfinansierad, varför jag inte fick hjälp, varför folk i allmänhet håller sånt här för sig själva istället för att prata öppet om det. Det visade sig att det inte fanns någon förklaring, ju mer man gräver i det här, ju mer uppenbart blir det: det här huset är ruttet rakt igenom.

Vad hoppas du att läsaren ska få ut av den?

– Jag hoppas att läsaren får sig en ordentlig reality check. Oavsett om man själv är drabbad, om ens anhöriga är det – eller om man är politiker eller sjukvårdspersonal eller vad som helst – så kommer man att få sig en riktig smocka. Även Marie Åsberg, som är Sveriges kanske främsta psykiatriker och har jobbat inom psykiatrin i mer än femtio år, blev ”skakad och rörd” när hon läste boken. Samma reaktioner har jag fått från i stort sett alla andra som fått läsa den innan releasen. Jag hoppas att fler som läser den reagerar på samma sätt och inser allvaret i situationen. Först då kan man åstadkomma förändring på riktigt.

Övrigt du vill lägga till?

– Att jag älskar Suicide Zero och att det kändes väldigt viktigt att få med era perspektiv i boken. Självmordsfrågan är liksom slutprodukten av allt som är fel inom psykisk ohälsa-fältet i Sverige, och det jobb ni gör är inte bara behjärtansvärt och fint – det är effektivt och professionellt på ett sätt som jag hoppas att folk kan ta in.

Beställ Christian Dahlströms bok Kalla mig galen : berättelser från psyksverige från Adlibris

/Alfred Skogberg

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016