En förebild som kan rädda liv

Hander-som-bildar-hjarta-armband-B1A4970-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta, armband. Foto: Peder Björling
En förebild som kan rädda liv
2016-04-22

För fem år sedan hoppade den här killen, Samuel Lundholm, från sjunde våningen, rakt ner i betongplattorna. Precis när han hoppat ändrade han sig. På väg ner mot marken höll han händerna för ansiktet för att skydda det. Samuel låg i koma i flera veckor. Armarna stelopererades. Han fick minnesförlust från dagen. Halva tummen gick av. Men han överlevde.

Under lång tid tränade Samuel Lundholm upp sig. Han fick diagnosen bipolär typ 2, något som gör att han i dag lever ett liv med tydliga rutiner, så att sjukdomen inte tar så stor plats. Det i sin tur gör att han kan leva ett bra liv.

I dag är Samuel volontär för Suicide Zero och i onsdags föreläste han på Suicide Zeros årsstämma. Uppmärksamheten var total och Samuel kunde på ett rakt och ärligt sätt berätta om sina erfarenheter, och om hur viktigt han tycker det är att vi pratar om självmord. Att det är något vi alla kan bli bättre på att förebygga, inte minst genom att visa oss som medmänniskor när vi träffar på personer som går igenom en större livsomställning. Genom att ta kontakt, våga fråga hur det är – egentligen, och stötta en person under en längre tid kan du vara skillnad på liv och död för någon.

Vi på Suicide Zero är så glada att Samuel överlevde. Han är ett föredöme och visar att det går att ta sig igenom en riktigt tuff period i livet och komma ut starkare. Tack Samuel för all inspiration!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016