De cyklar genom Sverige för att uppmärksamma Suicide Zero

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
De cyklar genom Sverige för att uppmärksamma Suicide Zero
2017-03-10

Kristina Petterssons son tog sitt liv. Han efterlämnade fyra barn, anhöriga och vänner i chock. För att skapa mening i det meningslösa och få fler att tala om självmord kommer hon och väninnan Monica att cykla genom hela Sverige i sommar.

– Vi vill göra detta för att hedra min sons minne, säger hon.

Berätta om bakgrunden till cykelidén, varför vill ni cykla genom hela Sverige?

– Vår son tog sitt liv den 14 juni 2013. Det kom helt oväntat. Vår familj har aldrig tidigare drabbats av självmord och vi förstod ingenting. Sedan har vi tänkt att vi vill göra något till hans minne och kanske hjälpa andra. Jag har länge tänkte att jag ville genomföra ett cykellopp genom Sverige men min man vägrade och det är svårt att få med sig någon. Men jag har en väninna som nappade. Vi har pratat om det i ett par år och nu kommande sommar ska det bli av.

Vad hoppas ni uppnå med cykelloppet?

– Fler behöver uppmärksamma självmord. Vi måste våga prata om hur vi har det. När man pratar med folk kommer det nästan alltid fram att de känner någon som har tagit sitt liv. Så vi måste lyfta problematiken för dem som är kvar. Min son hade fyra barn. Det är många runt omkring som drabbas och det måste vi uppmärksamma.

Hur ska ni resa?

– Vi åker bil med husvagn och startar i Kilpisjärvi i norra Sverige. Sedan cyklar vi i etapper. Den längsta sträckan är en dagsfärd på 30 mil. Vi cyklar under tio dagar och vilar under fyra. Vi har också planerat att ha två extradagar eftersom man inte vet vad som händer. Vi har ett längre stopp i Orsa och i Jönköping. Från Gränna ska ett större gäng cykla till Jönköping den 26 juli. Sedan beräknar vi att vara i Smygehuk den 29 juli 2017. Vi kommer att ha broschyrer med som vi delar ut under resan med information om oss och Suicide Zero.

Hur har ni planerat resan?

– Min man Frank följer med i en husbil så vi behöver ingen packning. En cykelfirma sponsrar oss med reservdelar. Vi tränar i alla väder för att förbereda oss.

Har ni gjort något liknande förut?

– Nej. Jag har gjort Sverigeklassikern flera gånger. Monica och jag har cyklat Vätternrundan. Det här är nytt. Det ska bli jätteroligt. Vi ska dessutom umgås ganska tätt.

Hur kan allmänheten få reda på var ni är?

– Genom bloggen via Suicide Zeros hemsida. Vi vill också prata med journalister längs vägen för att lyfta hur viktigt det är att uppmärksamma självmord. Vi hoppas att flera av Suicide Zeros volontärer möter upp längs vägen. Man får gärna cykla med. Det går bra att kontakta oss på petterssonfrank@hotmail.com

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016