Dags att skicka in bidrag till Pris för bästa rapportering om självmord

Fyrkant - Pris för bästa publicering
Dags att skicka in bidrag till Pris för bästa rapportering om självmord
2021-03-11

För sjunde året utlyser Suicide Zero ett pris på 10 000 kr för bästa rapportering om självmord. I fjol vann Elin Sandow på Upsala Nya Tidning med en angelägen artikelserie. Nu vill vi få in bidrag från dem som rapporterat om självmord under 2020.

Varje dag tar fyra personer sina liv i Sverige. Män står för cirka 70 procent av alla självmord. Mer måste göras för att uppmärksamma självmord i den utsträckning problemet förtjänar. Därför utlyser Suicide Zero för sjunde året 'Pris för bästa rapportering', eftersom vi vill uppmärksamma de goda insatser som görs.

— Intresset och kunskapen för att rapportera ansvarsfullt har ökat stadigt bland landets journalister men fortfarande känner sig långt ifrån alla trygga i att rapportera om självmord. Myter, okunskap och rädsla att göra fel påverkar, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Genom att undvika att skapa identifikation mellan den som tagit sitt liv och den som tar del av rapporteringen, så kan journalister bidra till att lyfta ett av våra största samhällsproblem. Och då lyfts också frågan på den politiska agendan.

Ett viktigt skäl till att journalister under så lång tid varit så tysta om självmord är den åttonde pressetiska regeln.

– Den säger att man ska iaktta stor försiktighet vid publicering av självmord. Denna formulering skapar osäkerhet och hellre än att göra fel gör flera inget alls. Det man ska undvika är att skapa identifikation mellan den som tagit sitt liv och den som tar del av rapporteringen, säger Rickard Bracken.

Alla journalister, redaktioner, bloggare och poddcastare som rapporterat journalistiskt om självmord under 2020 är välkomna att skicka in sina bidrag till rickard@suicidezero.se. Senast den 15 april 2021 vill vi ha bidragen.

Priset delas ut i anslutning till den suicidpreventiva dagen den tionde september.

Tips för bättre rapportering

Klicka gärna på länkarna nedan för att tipsa journalistkollegor.