Besvikelse och samhällsengagemang fick dem att starta Världens chans

erika-bernstone-maria-sandell-juni-2019
Erika Bernstone och Maria Sandell startade ett nytt lotteri med fokus att stötta mindre och samhällsförbättrande organisationer.
Besvikelse och samhällsengagemang fick dem att starta Världens chans
2019-06-24

För 1,5 år sedan ställde Erika Bernstone frågan ” tror du att vi kan hitta 100 000 personer som kan avvara en krona per dag?” till Maria Sandell som svarade ”lätt!”. De var båda på väg att lämna den mansdominerade spelbranschen efter många år eftersom de kände sig trötta på det hårda säljfokuset och upptrissade högvinster som kan trigga spelberoende. Istället grundade de ett nytt lotteri med fokus att stötta mindre och samhällsförbättrande organisationer.

Lotteriet Världens chans är baserat på små insatser. Hälften av insatsen går till hjälporganisationer och hälften till lagom stora vinster i form av presentkort. – Vi vill använda lotteri som en slags crowdfundig för Sveriges mindre hjälporganisationer. Vi är mammor som är besvikna över samhällsutvecklingen där samhällskontraktet ibland brister. Vi kände att vi ville göra något och det är lotteri som vi kan, säger Erika Bernstone.

Världens chans fokuserar på organisationer som stöttar när livet prövar och ibland på tabubelagda ämnen. De har nio förmånstagare bland andra Suicide Zero, Giving People och Spädbarnsfonden. – Ju fler organisationer vi träffade, desto tydligare blev det att civilsamhället behövs mer än någonsin. Jag mötte ett Sverige som jag inte visste fanns. Jag blev arg, förbannad och påmindes också starkt om mitt eget och mina barns liv som har påverkats djupt av psykisk ohälsa i nära relationer och den kamp jag själv fört under tio år, säger Maria Sandell.

– När jag blev ensamstående på heltid förlorade jag inte bara fotfästet utan också en ekonomisk grund att stå på, fortsätter Maria. Det tog många år att bygga upp något på nytt.  Livets motgångar kan drabba vem som helst men även i de värsta av situationer kan man få hjälp, fortsätter hon.

Maria Sandell och Erika Bernstone poängterar att det är hjälpen som står i centrum och att vinsterna fungerar som ett tack för att man engagerar sig. De tänker sig Världens chans som ”välgörenhet med vinstchans” och ser lotteriet som en språngbräda för mindre hjälporganisationer att växa för att kunna hjälpa många fler.

– För en minimal insats kan man stötta många organisationer på samma gång. Förhoppningsvis blir det både ett bra ekonomiskt stöd och ett kommunikativt stöd. Organisationerna kan få en gemensam styrka, säger Erika Bernstone. Maria Sandell bekräftar att det finns ett starkt personligt engagemang bakom: – Efter mötena med eldsjälar, som personligen drabbats hårt, men ändå valt att vända det till en stark och positiv drivkraft grät jag ofta. Deras arbete gick rakt in i hjärtat på mig. Det fanns ingen återvändo.

Skribent: Åsa Sohlgren

Läs mer om Världens chans här

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016