”Vi behöver göra mer” - Folkhälsominister Gabriel Wikström om hur självmorden ska minska

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
”Vi behöver göra mer” - Folkhälsominister Gabriel Wikström om hur självmorden ska minska
2016-12-09

I dag har Suicide Zero tillsammans med organisationerna Mind och SPES träffat folkhälsominister Gabriel Wikström och pratat om vad som måste göras för att minska självmorden. Så här svarar han på vad som händer nu.

Vad tar du med dig från mötet?

– Dels att det finns ett starkt engagemang för att motverka självmord men naturligtvis att väldigt mycket är ogjort. Vi behöver göra mer, inte minst från nationell nivå för att kunna få ner självmordstalen.

Hur ska du göra konkret då?

– Det handlar om att nyttja våra myndigheter på ett mycket bättre sätt. Och att bygga upp strukturer, inte minst inom hälso- och sjukvården som på ett mycket tidigare stadium kan möta människor som lider av psykisk ohälsa i allmänhet eller funderar på att ta sitt liv.

Vad tror du om att sätta delmål, exempelvis att självmorden och självmordsförsöken ska minska med 25 procent på fem år?

– Jag tycker att det är intressant men delmål ska sättas för att man sedan ska fördela resurser. Så man kommer inte ifrån att ta en diskussion om resursfördelningen och det är också det vi har stort fokus på just nu.

Hur ser du på möjligheten att driva på att län och kommuner antar lokala handlingsplaner för att förebygga självmord?

– Det tycker jag ligger i linje med den överenskommelse som vi har slutit med SKL och där finns ett tydligt åtagande för både kommuner och landsting. Och för att nå de åtaganden så behöver man upprätta planer för att komma framåt, helt enkelt.

Har du själv egen erfarenhet av självmord?

– Ja jag har haft vänner och bekanta som tagit livet av sig.

Hur har det påverkat dig?

– Framför allt får man känslan av att det är så oerhört onödigt. I mitt fall har det handlat om människor som har varit väldigt unga. Jag tycker att det varit så himla sorgligt därför att man förstår inte. Känslan är att: varför pratar du inte bara med mig? Eller, varför signalerade du inte? Varför förstod jag inte? Det är den känslan som kommer fram.

Alfred Skogberg

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016