Bästa vännens självmord blev Viljamis vändpunkt

Bästa vännens självmord blev Viljamis vändpunkt
Viljami Eriksson
Bästa vännens självmord blev Viljamis vändpunkt
2021-02-17

Viljami Eriksson, 19 år är en av Suicide Zeros yngsta volontärer. Han har gått ifrån ett liv bestående av tungt drogmissbruk, psykisk ohälsa och självmordstankar till att i dag må bra, ha ett arbete inom hemtjänsten och spendera större delen av sin fritid i stallet. Efter Viljamis bästa väns bortgång i självmord, är det viktigt för honom att stötta andra som befinner sig i en liknande situation och belysa att det finns en väg ur det dåliga måendet – bara man ber om hjälp.

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

– Sedan jag var liten har jag varit utsatt för mobbning och känt att jag inte riktigt passar in. Än idag kan jag fortfarande känna att jag inte är som alla andra, något som å ena sidan kan vara skönt men å andra sidan lite jobbigt ibland. Jag har även haft ett drogmissbruk i mitt förflutna, något som ställt till det många gånger för mig och resulterat i att jag gjort saker som jag skäms och mår dåligt för än idag.

Vad var vändningen för dig?

– När min bästa vän tog sitt liv, grät jag flera dagar i sträck och visste inte vart jag skulle ta vägen – han var mitt allt. På samma sätt som min värld raserades, blev detta också min vändpunkt. Jag började inse att vi har bara ett liv och vi måste ta vara på det. Jag vågade erkänna för mig själv att jag hade ett missbruk och kämpade med att bli nykter och drogfri. Med min syster och vänner vid min sida, lyckades jag hitta tillbaka till livet och det sista jag vill är att personer i min omgivning ska behöva må dåligt på det sättet jag gjort.

På samma sätt som min värld raserades, blev detta också min vändpunkt.

Varför valde du att bli volontär hos Suicide Zero?

– Jag kom i kontakt med Suicide Zeros regionansvarige i Värmland, då jag ville engagera mig i frågan om psykisk ohälsa och suicid. Det är viktigt för mig att påvisa att det finns en väg ur det dåliga måendet och att livet har så mycket fint att erbjuda. Ur ett anhörigperspektiv, vill jag även belysa hur mycket ett suicidfall kan påverka människorna runt omkring.

Vad vill du förmedla till andra som har det tufft och läser detta?

– Oavsett hur dåligt du mår, hur mycket du har ställt till det, så finns det ALLTID en vändning och lösning – bara man vågar be om hjälp. Till er som lider av någon form av missbruk – försök våga erkänna detta för dig själv, ta reda på orsaken till missbruket och börja nysta i den änden för att kunna skapa en förändring. På den vägen kan du hitta tillbaka till livsglädjen och finna viljan i att ha ett vanligt liv - det räddade mig.

Här finns konkreta tips och råd på vad du kan göra om någon i din närhet mår dåligt.

Om du mår dåligt och behöver akut hjälp kan du läsa mer här