Aviana - ”Allt kommer bli bra, man måste bara kämpa lite”

Aviana
Joel Holmqvist, sångare i Aviana
Aviana - ”Allt kommer bli bra, man måste bara kämpa lite”
2021-05-20

Joel Holmqvist är frontmannen i artistgruppen ”Aviana” - ett stort namn på den alternativa metal- och rockscenen. Med egenupplevd erfarenhet av depression och mörka tankar, var det en självklarhet för Joel att ställa upp på musikagenturen High 5ive:s ideella initiativ ’Låtar för livet’. Ett initiativ som dels syftar till att sprida musikglädje i den rådande pandemin men också att lyfta suicid och psykisk ohälsa som samhällsproblem. Avianas bidrag är en tolkning av Victor Leksells megahit ”Svag” och har fått över 80.000 streams på Spotify. All vinst från samtlig försäljning och streamingintäkter skänks oavkortat till Suicide Zero.

I en intervju med artisten Joel ”Aviana” Holmqvist, berättar han för Suicide Zero om sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa, sitt ideella engagemang för ’Låtar för livet’ liksom om sin tolkning av låten ”Svag” som på många vis hänger ihop med samhällets förvrängda mansnormer.

Vad har du för egen erfarenhet av psykisk ohälsa?

– Jag har tidigare genomgått djupa depressioner med mörka tankar och kan göra det än idag i perioder. Med tanke på den konstanta stress vi lever i liksom de krav som samhället ställer på oss, är det inte konstigt att ens psyke och välmående påverkas. Detta kombinerat med vardagliga ting som ekonomi, jobb och relationer, kan bli triggers för att bara vilja stänga in sig och koppla bort omvärlden för en stund.

Med tanke på den konstanta stress vi lever i liksom de krav som samhället ställer på oss, är det inte konstigt att ens psyke och välmående påverkas.

Berätta om din medverkan i ’Låtar för livet’?

– Med min egen erfarenhet av psykisk ohälsa, har jag erfarit känslan av att känna sig ensam, när man i själva verket har otroligt bra människor runt omkring sig. Det har även i perioder varit svårt att göra min röst hörd i olika sammanhang – något som jag tack vare musiken överkommit. Jag tvekade därför inte en sekund att tacka ja, när jag fick förfrågan av High 5ive att medverka i ”Låtar för Livet” – till förmån för Suicide Zero. Detta projekt ligger mig varmt om hjärtat och att få vara med att uppmärksamma och förhindra självmord är bland det bästa jag involverat mig i.

Detta projekt ligger mig varmt om hjärtat och att få vara med att uppmärksamma och förhindra självmord är bland det bästa jag involverat mig i.

Vad var din tanke när du valde Victor Leksells låt "Svag"?

– Låtvalet var ganska självklart redan från start! Först och främst tycker jag att det är en otroligt bra låt med hög igenkänningsfaktor i dubbel bemärkelse. Folk snappar dels upp direkt vilken låt jag har gjort en tolkning av samtidigt som nog majoriteten av oss kan känna igen den där känslan av att man tappar andan när den där speciella kliver in i rummet.

– För det andra, förmedlar texten ett enormt fint och viktigt budskap – att även män kan vara svaga och visa känslor. Det råder en del vanföreställningar om vad ”en riktig man” är och att vi män ska bli intryckt i denna mansnorm är otroligt vanligt, allvarsamt och fel. Det är dock något som jag upplever som blir bättre med åren – men det hör inte till ovanligheten att man då och då får höra ”men var en man”.

Har du själv påverkats av mansnormen under din uppväxt – och i så fall hur?

– Jag är nog ganska lycklig lottad då mina föräldrar inte haft den stereotypa genusinställningen som en del dessvärre besitter. Jag har blivit uppfostrad att det är fullt normalt att prata om känslor och hur jag mår. Självfallet har jag dock i andra sammanhang under tonåren och framåt, blivit placerad i facket ”var en man” eller ”boys will be boys”.

Jag har blivit uppfostrad att det är fullt normalt att prata om känslor och hur jag mår.

Vad hoppas du förmedla genom din musik?

– En stor del av den musik jag skriver präglas av samma grundtanke och är väldigt personlig och belyser negativa delar av mitt liv som jag lyckats ta mig ur. Så det jag vill förmedla är att allt kommer bli bra, man måste bara kämpa lite.

Lyssna på Avianas tolkning av ”Svag” här och besök Låtar för livet här.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016