"Att göra något är bättre än inget, stort som litet"

cissi-hagberg-volontar-april-2019
#hejvolontär: Först ut är Cissi Hagberg som är frilansjournalist och har varit volontär hos Suicide Zero i ett år. Hon Bor i Töreboda men är aktiv i Skövde.
"Att göra något är bättre än inget, stort som litet"
2019-04-12

Vi på Suicide Zero är väldigt stolta och glada över att ha närmare 200 volontärer från norr till söder i landet. Våra volontärer gör verkligen skillnad lokalt genom att till exempel medverka i lokal media, pärla armband, skriva medborgarförslag om lokala handlingsplaner för suicidprevention, arrangera ljusmanifestationer eller föreläsa. De sprider kunskap om självmord och om hur vi kan jobba förebyggande för att minska dessa tragedier. Vi vill därför lyfta fram några av dem. #hejvolontär

Först ut är Cissi Hagberg som är frilansjournalist och har varit volontär hos Suicide Zero i ett år. Hon Bor i Töreboda men är aktiv i Skövde.

Varför valde du att bli volontär i Suicide Zero? 

– 2016 tog min pappa sitt liv. Att bli volontär var givet för mig, kan jag göra skillnad så ska jag det!

Kan du berätta om ditt volontärarbete?

– Jag är med och arrangerar ljusmanifestation och föreläsningar vid suicidpreventiva dagen, skapar samarbete mellan Svenska kyrkan, Medborgarskolan och Sjukhuskyrkan i Skövde. Jag skriver krönikor om hälsan, ohälsan, självmord och förebyggande arbete när jag får möjlighet. Delar min egen berättelse till lokal media. Föreläser om självmord med lite fokus på anhöriga och prevention. Bland annat har jag träffat all ambulanspersonal i hela Skaraborg under våren 2019. 

Vad ger det dig att vara volontär i Suicide Zero?

– Det ger mig hopp! Jag ser att det jag pratar om och delar med mig av berör många. Och det finns fortfarande en stor rädsla bland människor att prata om självmord och psykisk ohälsa.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

– Jag vill se mer publicitet i media kring ämnet, och att fler bra saker som görs ska lyftas fram. När media skriver blir det oftast en liten notis typ ”regionen satsar x kr på psykisk hälsa för barn och unga men vi får sällan läsa djupare, större reportage om det, eller ta del av vad som faktiskt görs. 

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig? 

– Att göra något är bättre än inget, stort som litet. Forma ditt engagemang utifrån dina egna intressen så blir det alltid bra!

Är du också intresserad av att vara volontär hos oss? Här kan du läsa om hur det går till och få förslag på hur du kan engagera dig.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016