Appen för den som behöver snabbt samtalsstöd

caroline-roden-november-2017
Caroline Rödén på BlueCall är en app som den kan använda som vill ha snabbt samtalsstöd. Tanken är att om man mår dåligt ska man inte behöva vänta på att få stöttning.
Appen för den som behöver snabbt samtalsstöd
2017-11-08

BlueCall är en app som den kan använda som vill ha snabbt samtalsstöd. Tanken är att om man mår dåligt ska man inte behöva vänta på att få stöttning. Så här fungerar tjänsten.

Hej Caroline Rödén på BlueCall. Berätta om er tjänst, hur fungerar den?

– BlueCall är en app som gör det enkelt för dig att hitta terapeutiskt stöd för att må bättre. Du laddar ner appen från AppStore och registrerar dig helt anonymt. Du väljer sedan att kontakta antingen en volontär eller ett proffs. Du ringer eller chattar direkt via appen.

Vad gör volontärerna och vad gör proffsen?

– Volontärer är kvalificerade medmänniskor som kan hjälpa dig att lätta på det du har på hjärtat. Proffsen finns för att erbjuda terapeutiskt stöd. Både volontärerna och proffsen är utbildade av BlueCall i samtalstekniker. Proffsen är även psykologutbildade och har lång erfarenhet. Genom att prata med någon på BlueCall kan du få konkreta tips på hur du kan hantera dina tankar och känslor. Oftast får du svar direkt, men senast inom 24 timmar.

Vilka riktar den sig till?

– BlueCall är till för alla över 15 år som behöver snacka av sig med någon som lyssnar och stöttar. Du kan prata om något som tynger dig, kanske en kris i relationen, om du har det väldigt stressigt på jobbet eller om du upplever negativa känslor. Ofta är det skiften i livet som triggar ökad stress och oro, så vi vill komma in i ett tidigt stadie och hjälpa, innan situationen blivit outhärdlig. Suicide Zero lanserar det fantastiska initiativet “Våga Fråga” och BlueCall puttar på från andra sidan genom att uppmana till att “Våga Prata”.

Varför har ni tagit fram tjänsten?

– Vi upplevde själva att det var svårt att hitta någon att prata med - livet suger ibland och så kommer det alltid att vara, det viktiga är att man lär sig att hantera de situationer som uppstår. Vi ville göra terapeutiskt stöd lättillgängligt och prisvärt. Den psykiska hälsan är lika viktigt som den fysiska och vi tycker att alla ska ha rätt att få prata med någon som lyssnar.

Kan du ge exempel på någon som blivit hjälpt?

– De flesta som ringer till oss vill ha hjälp med vardagsproblem, som t ex stress på jobbet, prestationsångest, trassel i relationen eller sömnsvårigheter. Där är våra lyssnare extra tränade och kan hjälpa dig att hitta en lösning.

– Vi samlar alltid användarfeedback för att fortsätta utveckla tjänsten och förbättra den, och 9 av 10 mår bättre efter ett samtal. Eftersom du kan prata med samma person igen så kan du också påbörja en process att må bättre över tid.

En av våra användare tyckte såhär när hon pratade med ett proffs på BlueCall:

Hjälpsam, förstående, inkännande och hjälpte mig komma fram till sådant som kan få mig att må bättre. Jag har en plan inför framtiden och det känns mer hoppfullt. Det hjälpte även att få säga allt som kändes jobbigt. Få ur sig det så att säga.

När kommer den att fungera för Androids?

– Just nu finns appen bara för iPhone, och vi vill såklart släppa en Androidversion så snart som möjligt!

Var laddar man ner den?

Appen BlueCall laddar man ned från AppStore.

Övrigt att tillägga?

– BlueCall har haft över 10 000 samtal och 9 av 10 av alla som ringt ett samtal mår bättre. Så det är helt klart värt ett försök!

//Alfred Skogberg

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016