Politikers kunskap om självmord är generellt sätt oerhört låg. Vet de inte hur stort problemet är och vad som kan göras kommer alltför lite att hända. Under Almedalsveckan träffar därför Suicide Zero representanter för de politiska ungdomsförbunden. En av dem vi träffat är Hanna Cederin, ordförande för Ung Vänster.
När vi träffar politiker är det första vi gör att testa politikerns nuvarande kunskaper. Vi frågar bland annat om de vet ungefär hur många som tar sitt liv varje år (över 1500 årligen, eller ungefär fyra om dagen), om de vet vad den statliga myndighet heter som forskar om självmord och tar fram självmordsförebyggande program (NASP), om de tror att riksdagen antagit en nollvision för självmord (ja i juni 2008 men inga medel tillsattes och nästan inget har hänt).
Hanna Cederins kunskap om självmord var ungefär som de flesta andra politikers – blygsam. Men så här svarar hon på hur hon nu ser på sin kunskapsnivå jämfört med innan mötet:
– Den är definitivt bättre nu. Det finns hopp och möjligheter. Genom kunskap och praktiska åtgärder så kan man bygga bort en del självmord. Det är också viktigt att prata om psykisk ohälsa för att skuld- och skambefria och så att vi ser självmord som ett samhällsproblem och inte bara en privat angelägenhet hos vissa individer. Dessutom är det intressant hur man fördelar resurser. Man ska självklart förebygga psykisk ohälsa i allmänhet men även titta på de grupperna som är särskilt benägna att ta sitt liv.
– Det handlar om HBTQ-personers rätt att må bra. Det är en särskilt utsatt grupp som det saknas kunskaper om hos till exempel skolpersonal. Det känns kanske lite främmande. Men vi lever tillsammans och då ska alla ha rätt att må bra.
– Jätteviktigt, jag kommer att hjälpa er och snacka runt om detta. Jag tycker frågor om psykisk ohälsa är superviktiga.
– Jag kan inte fatta sådana beslut själv men jag tycker att det låter bra i praktiken och som symbol för att vi tar det här på allvar.
Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden. Varje år tar ungefär 1 500 människor i Sverige sitt liv. Det innebär cirka fyra liv varje dag. Självmorden är ett samhällsproblem som kräver stora insatser, men är möjligt att förebygga. Vi gör allt vi kan för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.
Ditt engagemang kan hjälpa Suicide Zero att minska de 1 500 självmord som begås i Sverige varje år. Genom att berätta om vår vision och vårt arbete, genom att prata om självmord och lära dig mer om vilka konkreta åtgäder som faktiskt minskar självmord så kan du bidra till att minska ett av våra största samhällsproblem och samtidigt rädda liv.