Hoppa till huvudinnehållet
Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni. Fotograf: Henrietta Asplund.
Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni. Fotograf: Henrietta Asplund.

Alla snack med ditt barn är viktiga – så fångar du tillfället

28 ‪oktober‬ 2020

Suicide Zeros initiativ Livsviktiga snack syftar till att barn ska lära sig att prata om sina känslor eftersom forskning visar att de då är bättre skyddade mot bland annat depression och självmord längre fram i livet. Bra att veta är att alla snack med ditt barn är viktiga! Stora och små, långa och korta. Det kan till och med räcka långt att bara vara tysta tillsammans. Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni, psykologer, forskare och författare till boken ”Vad alla föräldrar borde få veta”, berättar varför.

Det är lätt att tro att de viktigaste samtalen är de stora och svåra och existentiella. Men så är det inte riktigt, menar ni?

– De samtalen är såklart jätteviktiga. Men en förutsättning för att de ska kunna hända är att man som förälder har alla sorters samtal med sina barn. Alltså också de där små, vardagliga, som inte direkt verkar handlar om något särskilt alls. Det är då man bygger en bra relation till sitt barn och skapar tillit och förtroende. Vilket är en förutsättning för att barnet också ska vilja berätta om lite svårare saker.

Och ibland kan det till och med vara bra att sitta tysta tillsammans?

– Absolut! Att bara umgås utan krav på att prata är också ett bra sätt. Man kanske tar en promenad eller kollar på nån serie eller åker bil tillsammans. Det stärker också relationen.

– Apropå att vara tyst så är det ju också otroligt viktigt att som vuxen kunna hålla tillbaka, invänta det barnet kanske vill säga och lyssna aktivt. Att visa att du verkligen lyssnar kan nästan vara en större del i ett bra samtal än att själv prata och fråga. Många gånger är det ju när barnet själv förutsättningslöst berättar om saker som har hänt som man som förälder får de bästa ledtrådarna till hur hen har det och hur hen mår.

När allt snurrar på kan det ju vara svårt att hitta tiden för samtal i vardagen. Hur kan man göra för att lyckas med det tycker ni?

– Fånga alla tillfällen. Och skapa egna så mycket du kan. Om du märker att ditt barn gärna pratar lite extra när ni åker bil så försök att få skjutsa så ofta det går. Eller fråga om hen vill följa med och handla. Vill dit barn gärna prata vid läggdags kan du försöka avsätta lite extra tid för det.

– Har du ett barn som är lite mer tystlåtet av sig är det kanske extra viktigt att fånga de tillfällen som dyker upp, när barnet faktiskt kommer och vill prata. Har du ett barn som har lättare för att prata kan du, om du är upptagen just när barnet vill prata, berätta att du måste göra klart det här först men att du väldigt gärna vill höra mer sen. Viktigast är att man som förälder alltid ger respons när barnet tar initiativ.

I 9-12-årsåldern blir ju barnet också alltmer självständigt. Kompisar blir viktigare och som förälder hamnar man längre ner på priolistan. Hur kan man hantera det?

– Så är det ju. Och det är en helt naturlig utveckling. Men kanske just därför behöver man som förälder vara mer rädd om de tillfällen till prat och umgänge som faktiskt dyker upp. Eller skapa egna då.

Fler prattips från Maria och Kajsa:

– Ett bra sätt att visa barnet att det är okej att prata om allt är att göra det själv. Berätta om dina egna upplevelser och känslor!

– Lyssna aktivt! När barnet börjar berätta något är det viktigt att du visar att du verkligen lyssnar. Bekräfta det barnet känner, ”jag förstår att du blev arg” och summera gärna det barnet säger så att ni båda vet att du har uppfattat situationen rätt.

– Försök att inte komma med lösningar direkt. Barnet är ju expert på sin egen situation och ofta väldigt bra på att hitta egna sätt att lösa saker och ting – bara hen får lite uppmuntran och stöd.

– Ibland vill barnet berätta saker som är lite jobbiga för dig som förälder att lyssna på. I de fallen: gör ditt bästa för att inte bli alltför upprörd, arg eller ledsen. Om ditt barn ska våga berätta sådant för dig måste det kunna lita på att du kan hantera situationen och att fokus får ligga på barnets känslor, inte dina. Prata hellre med en annan vuxen om det du tycker är jobbigt. Om du trots allt reagerar för starkt så är det inte hela världen – det går alltid att be om ursäkt.

Om Livsviktiga snack

Livsviktiga snack är ett initiativ av Suicide Zero och en del av vårt suicidpreventiva arbete. Forskning visar att ju lättare barn har att prata om känslor och uttrycka hur de mår, desto bättre skyddade är de mot bland annat depression och självmord längre fram i livet.

På livsviktigasnack.se finns boken att ladda ner, tips, kunskap och praktiska övningar. Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, läkare och forskare. Livsviktiga snack finansieras bland annat av Allmänna Arvsfonden.