Volontärernas kreativa engagemang till förmån för Suicide Zero

Håkan Wester Livets löv
Volontärernas kreativa engagemang till förmån för Suicide Zero
2020-10-14

I samband med Världshälsodagen för psykisk hälsa den 10 oktober, har Suicide Zeros engagerade eldsjälar Håkan Wester och Mats "Gaffa" Karlsson skapat ett konstnärligt verk som de namngett "Livets Löv". Mats har skrivit musiken och Håkan har stått för texten och det rörliga materialet. "Alla har vi olika vägar för att försöka nå bättre balans och må bättre på vägen", säger Håkan Wester. Nedan kan du ta del av Håkans tankar och vision om verket.

Förr eller senare i livet hamnar vi alla i situationer och omständigheter som gör att allt stannar upp och livet ställs på kant. Varje situation är unik och det finns tyvärr ingen quick fix för att ta sig runt allt utan tiden måste få ha sin gång.

Inom oss kan det under lång tid vara kaos av till exempel sorg, ångest, ilska, maktlöshet, förvirring, frustration, sömnproblem med mera. Vi behöver då kraft och stöd på olika sätt för att själsligt kunna läka för att kunna gå vidare under helt nya förutsättningar och former. Vår inre egna kraft ska inte underskattas när vi ställer om då vi med denna, kan finna vägar som vi tidigare inte trodde fanns. Med tiden kan ny eller "glömd" kreativitet göra att med tiden vänder en negativ spiral mot tillförsikt, hopp med nya perspektiv. Kalla det gärna självterapi!

En del börjar skriva böcker och dikter, andra kanske skapar musik eller konst. Vissa börjar föreläsa eller brinner för fysiska utmaningar. Inte heller ovanligt med att drabbade startar bloggar eller poddar där man vill dela med sig. Alla har vi olika vägar för att försöka nå bättre balans och må bättre på vägen.

I snitt tar cirka 4 personer sitt liv och cirka 50 personer gör ett försök varje dag i Sverige. Lätt att tänka tanken att man själv inte komma att drabbas av någon närståendes självmord eller självmordsförsök men ovan siffror högst sannolikt upprepas och många kommer tyvärr drabbas. Bakom dessa siffror finns det en mängd anhöriga, vänner, kollegor och andra som påverkas under livslång tid på olika sätt. Psykisk ohälsa ger tyvärr ringar på vattnet och drabbar så otroligt många.

För några år sedan försökte en nära bekant till mig ta sitt liv och jag vet vad en sådan händelse kan kan medföra och hur mycket som ställs på ända för alla de som drabbadas runt om. Samtidigt är jag otroligt tacksam för att det inte blev värre än vad det blev för mitt vidkommande. En tid efter händelsen började jag spela lite på min "bortglömda" gitarr, fick även inspiration och känsla av att skriva dikter vilket aldrig tidigare hänt. I mitt sökande efter mer information och bättre förhållningssätt för mitt läge så fann jag Suicide Zero. Engagemanget har med tiden gett mig en betydligt bättre helhetsbild och även blivit en viktig källa till kraft.

Tidigt såddes med allt detta frö till "Livets Löv" och jag vill nu ge tillbaka genom att ge ut låten som ett bidrag till stöd för Suicide Zero och för arbetet mot att kraftfullt verka mot psykisk ohälsa.

Genom Suicide Zero har jag träffat en mängd fina människor i olika sammanhang. Vill passa på att rikta ett stort tack till alla och ett extra varmt tack till Mats "Gaffa" Karlsson (Insight), Lily Zandier Pink för översättningen och Maria Eng (Studio Vira). Utan dessa hade filmen och musiken högst troligen aldrig blivit till. Detta teamwork är fantastiskt utvecklande på så många sätt. Allt startade med Karin Boyes minneslopp i Alingsås till förmån för Suicide Zero.

Att ha en förstående och stödjande partner i allt är dock viktigast av allt när det är som tuffast. Min hustru Ulrika Wester har gjort allt och lite till hela vägen ut, all kärlek till dig!

Min förhoppning är att vi efter coronapandemin ska utveckla arrangeanget vidare och låta fler kreatörer i olika genrer få tillfälle att synas och verka till förmån för kultur och hälsa. I anslutning till World Mental Health Day tillägnar jag verket "Livets Löv" till förmån för Suicide Zero. Dela och sprid gärna låten vidare så blir vi fler som ger stöd.

Livet ger och livet tar, tankar styr vart vi far... Med värme, Håkan Wester

För att se Håkan och Mats verk, klicka här.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016