”Team30” uppmärksammar självmord och främjar fysisk aktivitet

TEAM30-maria-pher-webb
”Team30” uppmärksammar självmord och främjar fysisk aktivitet
2021-05-26

För att uppmärksamma samhällsproblemet självmord har Suicide Zeros volontär Maria Pedersen och hennes man Pher startat initiativet "Team30" – ett initiativ som går ut på att under tre månader samla in 30 000 kronor till Suicide Zero genom att uppmana människor att utföra en 30 minuters aktivitet minst tre gånger i veckan. Initiativet är också ett sätt att minnas och hedra sonen Fredrik som den här sommaren skulle ha fyllt 30 år. Men Fredrik hann bara fylla 22 och några månader senare tog han sitt liv.

– Redan för två år sedan började vi planera för att göra något av Fredriks 30-årsdag. Vi bestämde då att cykla för att samla in pengar till Suicide Zero och belysa den psykiska hälsan och hur högt antalet självmord är i Sverige, 30 liv i veckan. Vi tänkte att 30 mil vore bra eftersom han skulle fylla 30 år.

Valet att cykla till Smygehuk berodde på att Fredrik hade en omtyckt läsebok i skolan som hette ”Pojken och Tigern”. Boken handlar om en katt som vandrar från Smygehuk till norra Sverige.

– Så föll valet på Smygehuk som vi har drygt 30 mil till. I sommar cyklar vi under tre dagar med målgång på Fredriks 30-årsdag, säger Maria Pedersen. Under åren som gått har idén utvecklats från att cykla i tre dagar till tre aktiviteter i veckan i tre månader.

– Vi har plockat upp siffran 3 eller 30 i det mesta i initiativet ”Team 30”: Fredriks 30-årsdag, 30 liv i veckan, 30 minuter aktivitet minst 3 gånger per vecka, 30 kr per swish till Suicide Zero och projektet pågår i 3 månader. Vi har fått tre lokala gym att köra 30 minuters utomhuspass till förmån för Team30. Vi har en padelbana som varje tisdag under maj månad ger 30 kr per deltagare till projektet, säger Maria Pedersen.

Flera studier visar också att fysisk aktivitet har en god inverkan på vår psykiska hälsa. – Efter Fredriks självmord var jag verkligen helt slut både fysiskt och psykiskt men tack vare att jag fortsatte gå till mitt gym och fortsätta röra på mig även om det till en början inte var så mycket så var rutinen viktig. Det hjälpte mig enormt mycket att fortsätta ha min träningsrutin, säger Maria Pedersen.

Responsen att delta i initiativet ”Team30” har hittills varit bra. Maria Pedersen uppmanar alla i hela landet att haka på. – Alla kan vara med, all aktivitet räknas oavsett vad det är. Ingen ska känna sig mindervärdig för att jag ”t.ex bara gått en liten promenad”, vi peppar varandra!

Vad vill ni förmedla med Team30? – Ungefär 30 personer i veckan tar sitt liv i Sverige. Vi vill tala om att självmord är ett stort samhällsproblem och att det kan drabba vem som helst. Ingen ska behöva uppleva det fruktansvärda som det innebär när en älskad anhörig eller vän tar sitt liv. Ingen.

Delta i Team30 – så här gör du:

♥ Utför en pulshöjande aktivitet i 30 minuter, gärna minst 3 gånger i veckan
♥ När du utfört en aktivitet får du jättegärna bidra till Team30s insamling till Suicide Zero genom att swisha 30 kronor till nummer 90 03 989. Märk insättningen med ”TEAM30”.
♥ Det är också roligt om du, när du utfört din aktivitet, inspirerar andra genom att skriva ett inlägg i Facebook-gruppen TEAM30. Facebookgruppen hittar du här