Tävling - Pris för bästa rapportering om självmord 2019

Tävling - Pris för bästa rapportering om självmord 2019
Tävling - Pris för bästa rapportering om självmord 2019
2020-01-31

För sjätte året i rad utlyser Suicide Zero ett pris på 10 000 kr för bästa rapporteringen om självmord. Syftet med priset är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt. I fjol vann Malou efter tio för en temavecka om män och självmord. Nu vill vi få in bidrag från dem som rapporterat om självmord under 2019.

Varje år tar cirka 1 500 personer sina liv i Sverige, det är sex gånger fler än som dör i trafiken. Det innebär att tiotusentals får beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmorden innebär enorma konsekvenser och är ett växande samhällsproblem som behöver uppmärksammas i den utsträckning problemet förtjänas. Därför utlyser Suicide Zero för sjätte året ’Pris för bästa rapportering om självmord’ för att belysa de viktiga och goda insatserna som görs.

– Myter, okunskap, rädsla och tabu bidrar till att det inte rapporteras tillräckligt om självmord, framförallt inte på djupet. Med detta pris hoppas vi att fler journalister ska ta sitt ansvar och bidra till att lyfta ett av våra största samhällsproblem. För då kan även frågan lyftas på den politiska agendan, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

– Samtidigt som rapporteringen om självmord kan ha en positiv inverkan, så får vi inte glömma riskerna. Ansvarslös rapportering kan bland annat leda till imitation av självmordsbeteenden så det är ytterst viktigt att man undviker identifikation mellan den som tagit sitt liv och mottagaren samt att själva metoden eller platsen inte nämns, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

WHO har tagit fram ett stödmaterial för att förebygga självmord för professionella inom media. Läs den här: WHO:s stödmaterial för professionella inom media

Förra året gick priset till Malou efter tio för en gedigen rapportering kring män och självmord. Hedersomnämnanden gick till Helsingborgs Dagblad (Peter Ferm) och Sydsvenskan (Peter Herkel) för en artikelserie om hur självmord drabbar samhället med fokus på personer som hantera detta i sina olika yrkesroller, samt Expressen (Andreas Häggström) för sina två artiklar på temat ”Vi som blev kvar”.

Alla journalister, redaktioner, bloggare och podcastare som rapporterat journalistiskt om självmord under 2019 är välkomna att skicka in sina bidrag till rickard.bracken@suicidezero.se. Skicka ditt bidrag senast den 31 mars.

Priset delas ut på den suicidpreventiva dagen den tionde september.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016