Suicide Zeros volontär Tilda vill få fler män att prata om psykisk ohälsa

SuicideZero-Volontar-Tilda-Abrahamsson
Suicide Zeros volontär Tilda vill få fler män att prata om psykisk ohälsa
2021-02-16

Suicide Zeros har över 300 engagerade volontärer runt om i landet som tillsammans jobbar för att Sverige ska nå den nollvision som finns när det gäller självmord. 17-åriga Tilda Abrahamsson från Orust är en av dem. Psykisk ohälsa hos män ligger henne varmt om hjärtat och med sitt engagemang i Suicide Zero vill hon bidra till att fler unga män vågar öppna upp för att prata om sitt mående. Tildas bror tog sitt liv 2019 - endast 19 år gammal.

– Suicide Zero driver en fråga som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag förlorade min storebror i självmord och mina förhoppningar är att ingen familj ska behöva gå igenom det min familj har gått igenom. Suicid ska inte vara ett alternativ för någon. Jag stödjer Suicide Zero till 100 % och jag är tacksam över att få vara med och bidra.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

– Jag skulle vilja se suicidpreventiva medel runt platser där självmord ofta begås. Framförallt vill jag se att högre staket eller skyddsnät införs på broar i Sverige. Jag vill att kommunen ska lägga fram en plan och prata öppet om frågan. Det är sällan jag hör något som suicidprevention där jag bor.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

– Tveka inte! Det finns inga krav på hur mycket man ska engagera sig och kärleken som finns i denna organisation är helt fantastisk. Alla är så snälla mot varandra. Ta på dig det arbetet du klarar och orkar att göra, allt arbete gör skillnad.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Psykisk ohälsa bland män ligger mig varmt om hjärtat. Jag är trött på machokulturen som finns i samhället och vill bidra till att fler unga män framförallt, vågar öppna upp sig och prata om sitt mående. Det är inte omanligt att må dåligt!

Varmt tack för att du finns Tilda - Tillsammans gör vi skillnad!

Vill du engagera dig i Suicide Zero? Läs mer om det här