Suicide Zeros volontär Cissi Hagberg har släppt debutbok om självmord

cissi hagberg press
Suicide Zeros volontär Cissi Hagberg har släppt debutbok om självmord
2020-07-15

Frilansjournalisten Cissi Hagberg från Töreboda, som också är volontär hos Suicide Zero, har nyligen släppt debutboken ”Fyra om dagen”, en faktabok om självmord som förmedlar olika yrkesgruppers verklighet i samband med att någon tar sitt liv. För boken har hon tilldelats Skövdes kulturstipendium.

Berätta om din bok, varför skrev du en bok om självmord?
— 2016 tog min pappa sitt liv, då kom jag i kontakt med många olika yrkesgrupper som jag såg hade en frustration inom sig och brist på kunskap och verktyg. Det tog några år innan jag kände mig redo att gå till djupet med detta och höra deras verklighet. Boken är mitt bidrag till att lyfta alla dessa grupper och deras vardag i tjänsten.

Vad handlar boken om?
— Boken är en faktabok men består av två parallella delar, dels berättar jag om min pappa i något åt det skönlitterära hållet, men fokus ligger på intervjuer med personal från olika yrkesgrupper som polis, kronofogden, socialtjänsten, HVB, begravningsentreprenörer, läkare, ambulanspersonal, etc.

Vad vill du att boken ska förmedla?
— Jag vill förmedla alla dessa personers verklighet och blotta den brist på kunskap som finns, den brist på förutsättningar att möta suicidala personer samt anhöriga och efterlevande.

Vad hoppas du att man ska känna efter att ha läst boken?
— Jag hoppas man ska förstå att det alltid finns flera sidor av ett mynt, att det kanske inte bara går att skylla på någon enskild yrkesgrupp eller tjänsteman för hur helheten ser ut. Jag hoppas den skapar intresse och vilja att förändra.

Hur kan samhället bli bättre på att jobba preventivt?
— Det behövs mer resurser till yrkesgrupper som möter individer i någon typ av förändrad livssituation, och mer kunskap över lag kring suicid och varningssignaler.

Berätta om ditt engagemang i Suicide Zero. Vad har du för tips till andra som vill engagera sig i frågan?
— Jag jobbar som verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan och i och med det så initierade jag ett samarbete med Suicide Zero, ”Våga fråga förening” som jag också projektleder. Jag är volontär sedan några år tillbaka och har gjort lite ljusmanifestationer tillsammans med andra aktörer i Skövde. Mitt tips är till andra som vill engagera sig är att gör det du orkar, lite är bättre än inget!

Vad har du för tips till de som mår dåligt och går med självmordstankar?
— Våga berätta för någon, det är det absolut viktigaste!

Här kan du beställa Cissi Hagbergs bok ”Fyra om dagen”

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016