Stort genomslag i media för Suicide Zero

media-2020
Stort genomslag i media för Suicide Zero under våren
2020-06-26

Suicide Zero har haft en vår med starkt medialt genomslag. I mars talade vi om vikten av lokala handlingsplaner och tog därefter initiativet att tala om risken för ökade självmord i samband med coronaepidemin. Vi presenterade sedan i april vår rapport om ungas psykiska hälsa och självmord som en inledning till den stora lanseringen i maj av Livsviktiga snack – vårt sätt att på sikt bidra till minskade självmord bland barn och unga och i juni skrev vi på DN Debatt om vikten av ett stort förändringsarbete inom vården eftersom självmorden bland yngre kvinnor ökar.

I januari medverkade bland annat vår utbildningsansvariga Camilla Rosenkvist och vår styrelsemedlem Birgitta Mossberg i P4:s Karlavagnen och i Youtubekanalen Kapten Riley med när 300.000 visningar.

I februari medverkade Camilla Rosenkvist i P4 Västerbotten i samband med Våga Fråga-föreläsningar. Rickard Bracken medverkade i Innovationspodden tillsammans med Ing-Marie Wieselgren (SKR) och Annica Johansson (Effektfullt) i ett samtal om hur samhället kan jobba förebyggande och om nya sätt att mäta uteblivna problem.

I mars skrev vi en debattartikel som huvudpublicerades i Göteborgsposten och sedan publicerades i 16 länstidningar med lokal vinkel där vi uppmanade landet kommuner att anta lokala handlingsplaner. Detta plockades upp av lokal media på ett stort antal platser runt om i landet och Rickard medverkade även i SVT:s Morgonstudion. Totalt publicerades 176 artiklar under mars. Vår ambassadör Anton Bjur medverkade i Gastroradios podcast om hur man går vidare efter en tragisk händelse.

I april var vi först ut med att varna för att coronakrisen riskerar leda till ökat antal självmord med en debattartikel i Aftonbladet, något som även TT gjorde en stor intervju med Rickard om. Den 21 april lanserade vi vår rapport om barn och ungas psykiska hälsa och självmord. SVT Forum direktsände vår paneldebatt med Lena Hallengren (socialminister), Ing-Marie Wiselgren (SKR), Chiara Bergmark Stanzani (Sveriges elevråd), Hilda Johnsson (kurator i Linköpings kommun) och Klas Bergling (Tim Bergling Foundation). Medieintresset var mycket stort med 110 artiklar publicerade och vi medverkade i intervjuer i P1 Morgon, Ekot, P3 Nyheter, TV4 Nyhetsmorgon, TV4 Nyheterna och SVT Morgonstudion i samband med rapportsläppet. Vid 68 tillfällen hördes vi i radio, tv, podd eller på Youtube. TT gjorde en stor intervju med Rickard Bracken. Vår ambassadör Mattias Sunneborn medverkade i Malou efter tio med anledning av initiativet #100trappsteg. Totalt under april publicerade 159 artiklar där 79% var landsortstidningar, vilket visar på mycket god geografisk spridning.

Den 12 maj var det så äntligen dags att lansera vårt största suicidpreventiva initiativ någonsin - Livsviktiga snack, boken som skickades ut till nära 120 000 familjer som en 9-åring hemma. Suicide Zeros initiativtagare Stina Thimrén medverkade i P1 Morgon och förra socialministern Annika Strandhäll talade om Livsviktiga snack i P4 Stockholm. TT gjorde även denna gång en intervju med Rickad Bracken som publicerades över hela landet. Totalt publicerades 144 artiklar under maj månad, vilket gav nära 20 miljoner lästillfällen (enligt Retriever).

I juni kom självmordstalen för 2019 från Socialstyrelsen och vi lyfte då i en debattartikel i DN tillsammans med Danuta Wasserman (Chef för NASP) och Elin Fröding (Specialistläkare Region Jönköping) det faktum att man nu ser att självmordstalen inte bara bland unga utan även bland yngre kvinnor ökat signifikant. Rickard medverkade i SVT Morgonstudion (räckvidd 590 000), TT gjorde en stor artikel i ämnet och Ekot, med en räckvidd på 4,2 miljoner hade med nyheten i sina sändningar under dagen. I skrivande stund, 23 juni, har 122 artiklar publicerats under juni.

Från 1 januari 2020 till dags datum 23 juni har totalt 716 artiklar publicerats (jämfört med 523 samma period 2019) där 19 var debattartiklar (varav 16 var kopplade till handlingsplaner i hela landet) samt 4 stora TT-artiklar där Rickard intervjuades.