Ny tjänst förenklar gåvor till Suicide Zero via testamente

AM-CW Lawley testamente suicide-Zero
Ny tjänst förenklar gåvor till Suicide Zero via testamente
2021-05-03

Suicide Zero har tillsammans med Lawly lanserat en tjänst som gör det enklare för personer att upprätta testamente och i det inkludera en gåva till organisationen.
– Engagemanget för att minska självmorden är stort och många ger gåvor för att stödja Suicide Zeros arbete. Många känner inte till hur viktigt det är att skriva ett testamente och inte heller att man kan lägga till Suicide Zero som mottagare. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för givare, volontärer och andra som på olika sätt stödjer vårt arbete att signa upp för att ge en del till en bättre framtid för andra, säger Anna-Maria Broman Ek, kanslichef och insamlingsansvarig på Suicide Zero.

Det finns ingen exakt siffra på hur många som skriver testamente varje år. Charlie Wejander, vd och grundare på Lawly, menar dock att 2020 var ett år som fick rekordmånga att ta steget att skriva ett testamente.
– Det var inte bara tydligt att fler upprättade testamenten utan vi såg även ett stort kliv ner i åldrarna på de som skrev sitt testamente.

Viktigt att sprida information om testamente

Att man kan inkludera en organisation i sitt testamente är det inte så många som känner till då kunskapen kring arv och testamenten generellt är låg. Charlie Wejander menar att det är viktigt att Lawly sprider den här informationen, men också att andra informerar allmänheten.
– Vi informerar alltid om denna möjlighet, här har man faktiskt chansen att verkligen göra skillnad för kommande generationer.

Fint sätt att ge en del av sitt arv

Varför är det då värdefullt att ge en gåva till Suicide Zero med sitt testamente? Anna-Maria Broman Ek tror bland annat att det är ett sätt att ge kan passa många.
– Det är ett löfte om att ge av det man lämnar efter sig vid sin bortgång. Hälften går automatiskt till de som ärver dig, men den andra halvan kan du ge till en eller flera organisationer, till en vän eller förening. Brinner man för vår fråga om att minska självmorden så är det ett väldigt fint sätt att ge en del av sitt arv till vårt framtida arbete.

Många fördelar med att upprätta testamente

Till de som inte ännu upprättat ett testamente uppmanar Charlie Wejander på Lawly dem att ta klivet, inte bara för sin egen skull där ett bidrag till en organisation kan göra stor skillnad utan även för sina nära och kära.
– Skulle du vilja ändra på ditt testamente så går det jättebra. Det viktiga är att du upprättat ett. Vi ser allt för ofta den tråkiga sidan av att ett testamente inte fanns på plats. Familjer och familjemedlemmar som blivit så otroligt oense över något som absolut inte skulle skapa oenigheter, det är både sorgligt och onödigt, avslutar Charlie Wejander.

Läs mer och skapa ditt eget testamente här

Frågor och svar

Varför behövs en tjänst som Lawly, är det inte säkrare att gå till en jurist om man vill skriva ett testamente?
Tjänsten ger dig möjlighet att välja helt själv om du vill prata med en jurist eller inte. Den är utformad så att ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente utefter den information som delas till Lawly kan skapas. Majoriteten känner sig ofta nöjda med det. Det kan dock uppkomma situationer där man vill ställa följdfrågor eller få testamentet granskat av en jurist för att man ska kunna känna sig helt trygg. Den kontakten sker på distans så att man ska känna sig trygg med att man får lika bra service vart än man befinner sig.

Kan man ändra sig när man har skrivit under testamentet?
Ja. Många har uppfattningen att det man skriver i sitt testamente är det som gäller för alltid. Lawly försöker se testamentet som ett levande dokument som uppdateras i och med att livet ändras. Gifter man sig eller kanske kommer något nytt barn in i bilden? Ja, det ska även uppdateras och återspeglas i testamentet.

Hur kan man vara säker på att pengarna man testamenterar används, och på vilket sätt?
Majoriteten av de gåvor Suicide Zero samlar in, 88 procent, går till ändamålet – att minska självmord genom påverkan, utbildning och kunskapsspridning. Resterande del, 12 procent, går till administration och kostnader för insamlingsarbetet. Suicide Zeros verksamhet granskas av Svensk Insamlingskontroll och vi är medlemmar i Giva Sverige. Suicide Zero uppfyller alla de krav som ställs för att bedriva insamling på ett etiskt sätt och vi granskas årligen av auktoriserad revisor på PWC.

Har du övriga frågor? Kontakta Anna-Maria Broman Ek på E-post anna-maria@suicidezero.se

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016