Musikal om liv och död förmedlar hopp

webb-dodslankarna
Musikal om liv och död förmedlar hopp
2021-06-03

Den 3 juni hade musikalen Dödslänkarna digital premiär – en musikal som ska lära de elever som deltar om psykisk hälsa och vad man kan göra om någon mår dåligt. Musikalen spelas av avgångsklassen från Mega musiks gymnasieskola i Helsingborg och alla som ser den uppmanas att swisha en valfri gåva till Suicide Zeros arbete.

-Vi lärare som arbetat fram musikalen tänker att den är ett elevhälsoarbete för eleverna som deltar. De får lära sig vilka parametrar som främjar psykisk hälsa och vad man gör när man själv eller någon i ens närhet mår dåligt, säger läraren Sara Olrog som skrivit manus.

Musikalen Dödslänkarna bygger på Arto Paasilinnas bok 'Kollektivt självmord' och handlar om en samling människor som av olika anledningar bestämt sig för att ta sina liv. De kommer fram till att det kanske blir lättare om man gör det tillsammans. Det blir starten på en roadtrip genom Europa. Efter hand märker de att det inte bara blir lättare att dö tillsammans, utan även lättare att leva tillsammans.

-Musikalen hade digital premiär på Mega Musiks Youtube kanal torsdagen den 3 juni. Den kommer ligga kvar där och går alltså att se utan kostnad hur många gånger som helst. Vi uppmanar där att swisha en valfri gåva till Suicide Zero och märka betalningen ”dödslänkarna”.

Till publiken som ser musikalen vill eleverna förmedla hopp och framtidstro i en oviss tid.
-Ett steg i taget. En dag i taget. Eller som de sjunger i finalnumret ”jag kan dö en annan dag. Man dör bara en gång. Men inte idag”, säger Sara Olrog.

Varför har ni valt att skänka intäkter till Suicide Zero?

-Vi tycker om det arbete Suicide Zero gör och har flitigt besökt både er hemsida och Folkhälsomyndignhetens webbplats under skrivandet för att försäkra oss om att vi tänker rätt. Skolan har tyvärr varit med om att förlora en elev för några år sedan och jag har velat göra något för henne och hennes familj. Det är så längesen att ingen nuvarande elev kände henne, det hade varit för svårt. Men nu känns det fint. Tack för ert fantastiska arbete!

Manuset till musikalen Dödslänkarna är skrivet av Sara Olrog och musiken av Sara Olrog och Jonas Andersson. Linus Mathiasson, Daniel Berg, Mathilda Westerlund och Erik Horvath som är elever i klassen har också skrivit musik.

Här kan du se musikalen dödslänkarna, ensemble 1
Här kan du se musikalen dödslänkarna, ensemble 2

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016