Luleå basket vill få unga att må bättre

elin-setzman-lulea-basket-juli2020
Luleå Basket vill få unga att må bättre
2020-07-21

När Elin Setzman spelade basket på elitnivå drabbades hon av psykisk ohälsa. Kraven var höga och prestationsångesten kom med dem. Som huvudtränare för Suicide Zeros samarbetspartner Luleå Basket vill hon nu uppmärksamma problemen som kan komma med idrotten.

— Som tränare tycker jag att dessa frågor är väldigt viktiga. Min mission har blivit att uppmärksamma psykisk ohälsa hos mina spelare, för att de inte ska hamna i samma sits som jag var i, säger Elin Setzman.

Idrotten ska vara en trygg miljö
Elin Setzman flyttade till Luleå 2012 för att gå basketgymnasiet och pluggar nu till gymnasielärare vid Luleå tekniska universitet. Som huvudcoach för Luleå Basket ungdom jobbar hon hårt med att idrotten ska erbjuda en trygg miljö.

— Om man möts av en miljö där man bryr sig, där folk är schyssta och en miljö där det är ok att göra misstag, då tror jag verkligen att idrotten kan stärka en individ. Den kan också vara en fristad för de som inte har andra sociala sammanhang eller stökigt i skolan eller hemma.

Öppet samtalsklimat
Att våga prata om hur man mår, fråga sina lagkamrater och ha ett öppet samtalsklimat är en viktig del i arbetet. I början på juni gick hela laget Suicide Zeros Våga Fråga-utbildning, för att få verktyg för detta.

— I diskussionerna vi hade efteråt var det många i laget som reagerade på att självmord är ett starkt ämne. Det är ovant att prata öppet om de här sakerna. Men det är det vi vill komma ifrån, att det är tabu och att man inte får visa känslor. Jag har också fått lära om mig, ensam är inte stark, berättar Elin Setzman.

Registrerar mående i app
När det gäller hälsa och välmående i laget har alla spelarna en app i telefonen där de registrerar hur de mår, hur de har sovit och ätit och hur slitna de känner sig, för att tränarna ska kunna snappa upp om någon mår dåligt eller behöver extra stöd.

— I första hand handlar inte ungdomsidrott om resultat. De ska växa, känna sig trygga i grupp och våga säga vad de känner. Det är för mig mycket viktigare än att vinna en turnering. Såklart har jag också vinnarskalle när det gäller, men det får aldrig överskugga det primära syftet. Det borde vara självklart när man jobbar med ungdomar, säger Elin Setzman.

Hur tror du att självmord kan förebyggas?
— Jag tror att det väldigt mycket handlar om preventivt arbete, innan det ens är på tal om att det dyker upp. Man ska inte heller vara rädd för att lägga sig i. Var jobbig en gång för mycket istället!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016