Luleå Basket inleder samarbete med den ideella organisationen Suicide Zero

Luleå Basket: Från vänster: Chioma Nnamaka, Allis Nyström, Felicia Ponturo
Från vänster: Chioma Nnamaka, Allis Nyström, Felicia Ponturo
Luleå Basket inleder samarbete med den ideella organisationen Suicide Zero
2019-10-22

Nu inleder en av landets starkaste elitidrottsföreningar Luleå Basket ett samarbete med den ideella organisationen Suicide Zero. Målet med samarbetet är att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa för att minska antalet självmord i Sverige. Samarbetet inleds den 23 oktober när Luleå Basket möter Artego Bydgoszcz i Eurocup. Luleå Basket har valt att spela i rena linnen med endast Suicide Zeros logotyp under alla matcher i Eurocup.

Luleå Basket är kända för sina fem SM-guld och för att vara en god kraft för idrott på lika villkor. Nu startar idrottsföreningen ett samarbete med den ideella föreningen Suicide Zero. Upprinnelsen till samarbetet var att Luleå Basket blev kontaktad av Marleéne Otmalm från Luleå som förlorade sin son Gustav Otmalm-Haetta år 2018. Hon startade sedan en fond till Gustavs minne och valde att engagera sig i Suicide Zero.

– För oss var det en självklarhet att tacka ja till samarbetet. Inom elitidrotten är det stort fokus på prestation och att alltid leverera på topp. Det kan skapa stress och psykisk ohälsa om vi inte pratar om det och hittar ett sunt förhållningssätt till det. Vi är också förebilder för många unga och har en stark röst som vi gärna använder till att lyfta den här viktiga frågan, säger Christer Sehlin, klubbdirektör Luleå Basket.

Samarbetet inleds den 23 oktober när Luleå Basket möter Artego Bydgoszcz i Eurocup på hemmaplan i Luleå Energi Arena. För att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa har Luleå Basket valt att spela med enbart Suicide Zeros logotyp resten av säsongen i Eurocup. Luleå Basket kommer också att belysa detta viktiga ämne i sociala medier, anordna föreläsningar samt arrangera en välgörenhetsmatch tillsammans med Marleéne Otmalm till förmån för Gustav Otmalm-Haettas minnesfond och Suicide Zero.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Luleå Basket få möjligheten att nå fler inom idrotten för att sprida kunskap om att självmord, som är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa, går att förhindra. Ska de höga självmordstalen minska i Sverige behöver vi hjälpas åt, i alla delar av samhället, säger Anna-Maria Broman Ek, verksamhetsansvarig Suicide Zero.

Läs mer om Luleå Basket här.

Mår du dåligt och är i behov av hjälp? Läs mer om var du kan vända dig här.

Stöd vårt livsviktiga arbete. Ge en gåva här.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016