Den 19 juni cyklas ”En skånsk vätternrunda” till förmån för Suicide Zero

annika-lexen-skansk-vr
Carina Gyllin (till vänster), Annika Lexén (mitten) och Åsa Staffansson (till höger) cyklar till förmån för Suicide Zero.
Den 19 juni cyklas ”En skånsk vätternrunda” till förmån för Suicide Zero
2021-06-16

Femton cyklister med koppling till FK Trampen i Södra Sandby i Skåne cyklar på lördag ”En skånsk vätternrunda” till förmån för Suicide Zero. Flera i gruppen har erfarenhet av självmord i sin närhet och med Suicide Zeros logotyp tryckt på dräkterna vill de öppna upp för samtal.

– Under pandemin känner sig fler ännu mer ensamma och ensamma med sina tankar. Vi vill vara med och bidra till att folk ska våga prata om självmord, hur man mår, och våga fråga om någon har självmordstankar, säger Annika Lexén, initiativtagare till cykelloppet.

Gruppen består cyklister i blandade åldrar med olika erfarenheter. – Det är en fin symbolik att vi som grupp gör något tillsammans för att uppmärksamma självmord. Vi visar att vi är starka tillsammans och att alla i klungan är viktiga för att vi ska orka cykla de 31,5 milen. Över generationsgränserna kan vi stötta varandra och hjälpas åt, säger Annika Lexén.

Själv drabbad av suicid

Annika drabbades själv av självmord i tonåren då en vän tog sitt liv. Det var många tankar som väcktes kring hur man kan upptäcka att någon mår dåligt. Idag forskar hon vid Lunds Universitet med frågor om suicidprevention och psykisk hälsa.

– För att minska självmorden i samhället tror jag att det är jätteviktigt att minska stigmat kring självmord, att vi vågar prata öppet om det och minska det så kallade självstigmat som gör att många drar sig för att söka hjälp. Det måste också sättas på den politiska agendan och på riktigt jobbas för en nollvision.

Suicide Zeros logotyp ger uppmärksamhet

Ett sätt att prata om självmord kan då till exempel vara att cykla en skånsk vätternrunda med Suicide Zeros logotyp på kläderna. Detta har väckt uppmärksamhet, både på vägarna och i sociala medier.

– Det är faktiskt lite häftigt, vi får många reaktioner. Människor skickar meddelanden till oss och en kvinna med självmordstankar hörde av sig och tackade. På restauranger kommer folk fram och säger att det är ett viktigt ämne. Sedan blir vi behandlade med större respekt av bilister när vi är ute och cyklar, säger Annika Lexén.

Är du i närheten? Gå ut och heja!

På lördag den 19 juni klockan 06.00 startar loppet från Södra Sandby. Om man befinner sig i närheten och vill heja på cyklisterna efter vägen beräknas rutten se ut så här: Huaröd vid 7.45, Gälltofta 9.15, Ivö 10.30, Bjärnum 13.15, Klippan 15.45, Höör 18.20, tillbaka i Södra Sandby kl 19.45. Hela rutten kan ni kika på här

Här kan ni följa cyklisterna på facebook och bidra till deras insamling till Suicide Zero

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016