”Be om hjälp. Får du inte hjälp, TA hjälp”

”Be om hjälp. Får du inte hjälp, TA hjälp”
”Be om hjälp. Får du inte hjälp, ta hjälp”
2020-01-23

Viveka Hansson var under hela sin skolgång både ambitiös och driven men tappade fotfästet om tillvaron som ung vuxen. Det gick så långt att hon blev inlagd och fick diagnosen bipolär sjukdom. Det blev starten på en snårig och lång väg tillbaka. Men hon hade ett långsiktigt mål, och det var att bibehålla en god hälsa, arbeta med något meningsfullt, träffa en partner, skaffa hus och bilda familj. #jagvillgehopp

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?
– Jag var 27 år, hade blivit av med mitt första riktiga jobb, saknade erfarenhet, referenser och en ekonomi som var körd i botten. Påfrestningar både privat och jobbmässigt samt att jag inte riktigt visste vad jag ville göra i livet, gjorde att jag fick en mani som slutade i en långvarig psykos. Jag kom till en punkt där jag inte ville leva längre och var oerhört suicidal. Jag fick diagnosen bipolär sjukdom, något som kändes som en dom samtidigt som det var en lättnad – den bekräftade det jag alltid misstänkt, att det var något som var annorlunda med mig.

Vad var vändningen för dig?
– Att jag hade begränsningar och var bipolär var nytt för mig och jag hade svårt att förlika mig med det då jag alltid sett mig själv som någon som klarar precis allt jag företar mig i. Jag var tvungen att bygga upp mig själv inifrån utan koppling till prestation. Jag kom fram till att jag inte ville göra karriär, att jag inte var en storstadstjej samt att jag inte bara var extrovert men även introvert..

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?
– Jag bestämde tidigt i min sjukdom för att den inte skulle begränsa mig. Idag har jag en sambo och vi har en underbar dotter tillsammans. Vi bor i mitt drömhus och jag jobbar med något jag finner meningsfullt. Be om hjälp. Får du inte hjälp, ta hjälp. Hjälper inte det. Ta hjälp igen. Sluta inte förrän du har fått rätt hjälp. Du har makten till att forma det liv som du drömmer om oavsett förutsättningar eller omständigheter.

Mår du dåligt och är i behov av hjälp? Här kan du få hjälp.

Var med och stötta vårt livsviktiga arbete.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016