Läraren som genom Instagram vill göra skolan rolig för sina elever

Magister Nordström
Läraren som genom Instagram vill göra skolan rolig för sina elever
2021-06-03

För sex år sedan startade Rickard Instagramkontot magisternordstrom med syftet att motivera och inspirera sina elever till att tycka att skolan är rolig. Vi tycker det Rickard gör är toppen och undrade vem personen bakom ”Magister Norström” var.

Hej Magister Nordström! Berätta – vem är du?
– Jag heter Rickard och är fyrabarnspappa, lärare, författare och föreläsare. Bor i Malmö, undervisar på mellanstadiet och driver Instagram-kontot Magister Nordström.

Du har haft ditt konto i sex år nu. Hur kom det sig att du startade det?
– Tanken var att jag ville motivera och inspirera mina elever till att tycka att skolan är rolig. Den är såklart jätteviktig, men den ska också vara rolig. Så jag funderade på vilka plattformar jag skulle kunna nå eleverna på och kom fram till att Instagram använder ju många, så då fick det blir ett konto där. Sen ville jag också försöka involvera elevernas föräldrar att engagera sig mer, att det skulle finnas kul info om vad vi jobbar med i skolan så att man blir intresserad av att prata om det hemma. Efter ett tag fick jag fler och fler följare också utanför min egen skola, och på den vägen är det.

Du har också skrivit en bok för ”föräldrar med barn som älskar sociala medier” – App app app. Varför ville du skriva den?
– Jag tycker att många föräldrar missar allt det bra och roliga som sociala medier för med sig. Det är lätt att håna kidsen för deras TikTok-danser och annat, men jag tycker det är viktigt att vi föräldrar är delaktiga även i den del av våra barns liv som utspelar sig på nätet.

Ett annat ämne som engagerar dig mycket är näthat. Nu senast skrev till exempel du och dina elever tillsammans med skolans musiklärare en låt om ämnet. Varför tycker du det är viktigt att uppmärksamma det?
– Mobbing finns ju överallt, i skolan och på arbetsplatser och i resten av samhället. Och på nätet, såklart. Jag har alltid jobbat för att förebygga mobbing i skolan och nu när jag ser hur det brer ut sig på nätet känns det viktigt att försöka göra samma jobb där. Det är också en av de största anledningarna till att vi som föräldrar behöver veta vad som händer i våra barns liv på nätet. Vi behöver finnas där och prata om det som händer och göra vårt bästa för att våra barn varken ska bli utsatta eller utsätta andra barn för hat.

Nu ska du också vara med och sprida budskapet om Livsviktiga snack. Vad är det som gör att du tycker det är en bra grej?
– Både som förälder och lärare så ser jag ju att det händer mycket i barnens liv i den här åldern. Det är stress och press från många håll och vi föräldrar, och andra vuxna, behöver kunna stötta våra barn på bästa sätt för att de ska kunna må bra. Och i den processen är ju verkligen bra snack ett bra verktyg.

Läs om Livsviktiga snack här!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016