Samtala om självmord

Vad gör man om någon i ens närhet inte mår bra psykiskt? Här har vi samlat konkreta tips och idéer på vad man gör om en ung person mår dåligt, hur man pratar med barn om självmord, hur man hjälper någon som går igenom en svår livsförändring eller hur man bemöter någon med självmordstankar på nätet. 

Att prata med barn om självmord

Prata med barn om självmord

När någon tagit sitt liv uppstår ofta frågor kring vad, eller om man ska säga något till barnen.

Vad gör man om en ung person mår dåligt

Vad gör man om en ung person mår dåligt

Här ger Britta Alin Åkerman, en av Sveriges främsta experter på suicidprevention, kloka råd om hur vi kan hjälpa unga som mår dåligt.

Att hjälpa någon

Att hjälpa någon

De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.

Om någon tagit sitt liv

Om någon tagit sitt liv

När någon tar sitt liv påverkas enormt många personer. Alla som på något sätt varit i kontakt med den som dött kommer att rannsaka sig själva och fundera över om de kunde ha gjort något för att förhindra tragedin. Man ställer sig frågan varför?

Samtal med någon som mår dåligt

Samtal med någon som mår dåligt

De allra flesta av oss kommer då och då i kontakt med personer som mår psykiskt dåligt. Men vad kan vi göra då? Hur kan vi hjälpa? Vad bör vi tänka på? Här tipsar specialistläkaren i psykiatri Johan Andreen om hur du kan gå till väga.

Att möta någon med självmordstankar på nätet

Möta någon med självmordstankar på nätet

Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv, eller som direkt planerar för att ta sitt liv.

 

Image

Rutin för hantering av suicidalitet

Johan Andreen är före detta överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri. Han är även en av ledamöterna i Suicide Zeros styrelse.

Copyright © Vallagruppen webbbyrå 2018. All Rights Reserved.