Hoppa till huvudinnehåll

Håll inte dina tankar för dig själv

1 av 10 känner någon som just nu funderar på att ta sitt liv och halva befolkningen har kommit i kontakt med någon som försökt. Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord, ändå är osäkerheten kring att prata om psykisk ohälsa stor.

Misstänker du att någon i din närhet mår dåligt, håll inte dina tankar för dig själv. Våga fråga om självmord. Samma sak om du själv mår dåligt. Våga berätta. Det finns hjälp att få.

 • #VågaFråga

  Att fråga om självmord innebär inte att man "väcker den björn som sover". Genom att fråga visar du omtanke, att du bryr dig om och att du ser. Ifall han, hon eller hen berättar om tankar på döden kan man snabbare fånga upp problemet och få hjälp. Små små insatser från personer runt omkring kan göra stor skillnad för den som mår dåligt. De allra flesta som överväger självmord går att hjälpa och vill inte dö, men ser just då ingen annan väg ut ur lidandet.

  Läs mer om att våga fråga
 • #VågaBerätta

  Många av dem som överlevt ett självmordsförsök frågar sig efteråt: "Hur kunde jag tänka så?". Världen blir inte bättre för att du försvinner. Den blir sämre. Hopplöshet, svårt att koncentrera sig, svårt att sova, svårt att ta itu med saker, svårt att känna sig intresserad av saker som tidigare varit roliga är något du kan känna igen dig i? Det finns hjälp. Berätta för någon du känner eller ta kontakt med vården.

  Läs mer om att våga berätta
 • Vikten att våga berätta

  Varför är det viktigt att berätta om hur man mår? När man har det tufft kan det vara lätt att dra sig undan i tron om att man måste lösa sina problem på egen hand - men genom att våga berätta för någon hur man mår så kan det ofta vara första steget till att förändra situationen. Johan Andreen, pensionerad överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri och medlem i Suicide Zeros expertråd delar med sig av vad ett samtal kan betyda.

  Läs hela intervjun med Johan Andreen
 • ”Att berätta om självmordstankar kan rädda ens liv”

  Suicide Zeros volontärer Jenny, Alexander och Hans har erfarenhet av mörka självmordstankar. Vid olika tillfällen och på olika sätt tog de steget att berätta om sitt mående. Deras historier vittnar om vikten av att berätta - för att överleva.

  Läs våra volontärers berättelser här
 • #10: Våga berätta

  I avsnitt 10 av Suicide Zero-podden träffar vi Suicide Zeros volontärer Sophia Meyer och Malin Blomquist som delar hur det var för dem att berätta om sina självmordstankar. Johan Andreen, pensionerad överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri och medlem i Suicide Zeros expertråd delar också med sig av vad ett samtal kan betyda.

  Lyssna på "Våga berätta" här

Ny undersökning om självmord

Våren 2021 ställde vi på Suicide Zero ett antal frågor till svenska folket om självmord och psykisk ohälsa. Här kan du läsa svaren.

Läs hela undersökningen här
 • Att hjälpa någon

  De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.

  Läs mer om hur du kan hjälpa någon som mår dåligt.
 • Samtal med någon som mår dåligt

  Hur kan vi prata med och stötta någon som mår dåligt och har det tufft. Vad ska man säga och finns det något att tänka på? Här tipsar Johan Andreen, specialistläkaren i psykiatri, om hur du kan gå till väga.

  Läs Johan Andreens tips här

Stöd oss

Ge en gåva, så hjälper du Suicide Zero att minska självmorden Din gåva bidrar till att minska tabun kring självmord och psykisk ohälsa. Med din gåva kan vi öka kunskapen om suicid bland politiker och beslutsfattare, och ge dem konkreta lösningar på vad de kan göra för att förebygga självmord.

Stöd vårt arbete långsiktigt som månadsgivare, eller med en engångsgåva. Alla gåvor är värdefulla och hjälper oss i vårt arbete med att rädda liv!

Stöd oss i vårt arbete med att rädda liv!

Vill du hjälpa oss sprida detta?

Ladda gärna ner våra bilder och använd i dina/era sociala medier-kanaler.

Läs mer och ladda ner material här