Suicide Zero-podden

Lyssna på Suicide Zero-podden

Här samlar vi alla våra poddavsnitt

Hur kan vi jobba för att förebygga självmord? Varför är självmord så förknippat med stigma och tabu? Hur kan vi förändra samhällets syn på självmord och psykisk ohälsa? I vår podd diskuterar vi dessa frågor med gäster som kan ge olika synvinklar och ny kunskap till oss och våra lyssnare.

 • Lyssna på Ullakarin Nybergs råd och tips på hur du kan hantera jul och nyår

  Under jul, nyår och andra storhelger är det många som mår extra dåligt. Hur kan du som anhörig hjälpa någon i din närhet? Vad kan du som mår dåligt göra för att det ska kännas lite lättare? Och hur hanterar man förlusten av någon som tagit sitt liv och inte kan fira helgerna med oss? Ullakarin Nyberg, suicidforskare och medlem i Suicide Zeros expertråd delar med sig i senaste avsnittet av Suicide Zero-podden.

  Lyssna på poddavsnittet här
 • #4 De tysta männen

  Varje år tar nära 1 600 människor sitt liv i Sverige, över 70 procent av dessa är män. Frågan är varför män är överrepresenterade och vad är det som gör att pojkar och män inte söker hjälp. I fjärde avsnittet av Suicide Zero-podden pratar journalisten Atilla Yoldas, fotbollsspelaren Richard Magyar och professor Ulf Mellström om de tysta männen och hur vi kan jobba med psykisk ohälsa hos män och pojkar.

  Lyssna på podden här
 • #3 Att rapportera om självmord

  Vad har mediers rapportering om självmord för betydelse? Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande och driva samhällsutvecklingen i rätt riktning. Varje år delar Suicide Zero ut pris för bästa rapportering om självmord. I det här avsnittet av Suicide Zero-podden intervjuas Elin Sandow, vinnare av pris för bästa rapportering om självmord, och Kalle Sandhammar, chefredaktör på Upsala Nya Tidning. Intervjuas gör också Sissela Bremmer som vann årets Hederspris för sitt Instagramkonto Nu snackar vi.

  Lyssna här
 • #2: Våra ungas hälsa och Coronakrisen

  Vad är orsaken till att unga mår dåligt? Hur ska vi prata med våra barn om Coronakrisen? Vad ska vi som vuxna och föräldrar vara uppmärksamma på för tecken för psykisk ohälsa? Medverkande i podden är Somaya Ghanem, socionom på BRIS och Johan Åhlén, psykolog som varit med och tagit fram en rapport kring psykologiska effekterna av Coronakrisen.

  Lyssna här
 • #1: Våga fråga

  Varför är det så viktigt att våga fråga någon om hur hen mår? Varför kan det vara så svårt? Och hur kan tankarna snurra i en djup depression? I detta avsnitt medverkar Camilla Rosenkvist, utbildningsansvarig på Suicide Zero och Bosse Konrad, volontär för Suicide Zero.

  Lyssna här