banner ljus hand

Ljusmanifestation

Genom att genomföra en ljusmanifestation i ditt närsamhälle på den Internationella suicidpreventiva dagen den 10 september är du med och gör skillnad.

Dagen uppmärksammas den 10:e september varje år och är instiftad av FN:s Världshälsoorganisation WHO.


Vill du arrangera något på din ort nästa gång? Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 


En av Suicide Zeros volontärer, Maria Pedersen, arrangerade en stor ljusmanifestation 2014 i sitt lokalsamhälle Mönsterås, där över 300 personer var med och tände 1600 ljus. Även 2015 anordnade hon en ljusmanifestation. Här kan du läsa om den.Ta del av hennes bästa tips för att skapa en egen ljusmanifestation. Börja gärna planeringen i god tid för att få så stor effekt som möjligt.


Att tänka på inför ljusmanifestationen

Fundera ut en plats
Börja med att fundera på vilken plats som skulle passa bra för en ljusmanifestation i din kommun eller stad.


Kontakta kommunen för finansiering
Kontakta kommunens folkhälsosamordnare och fråga om de kan bidra med pengar till en ljusmanifestation. Tänk på att förbereda dig inför ett sådant samtal. Var beredd på att förklara vad manifestationen innebär, varför du vill göra den och att Världshälsoorganisationen, WHO, står bakom dagen. Berätta också att du gör det som volontär för Suicide Zero och förklara vad organisationens mål och syfte är. Kontakta även kommunpolitiker och informera dem om samma sak.


Kontakta kyrkan och trossamfund
Du kan också kontakta kyrkan eller något annat trossamfund på din ort och fråga om de vill hjälpa till. De kan till exempel erbjuda sig köpa in ljus, att ljuständningen anordnas på deras område, att de håller en predikan eller lånar ut mikrofoner och högtalare.


Kontakta närliggande träffpunkt
Undersök om ett café eller en samlingslokal i närheten kan tänka sig att hålla öppet på kvällen, så alla som vill kan gå dit efter ljuständningen för att fika och prata.


Köp in ljus
När du har löst finansieringen är det dags att hitta en ljusleverantör. Undersök om du kan få sponsring av någon eller om du kan köpa ljus till inköpspris hos din lokala handlare. Använd gärna gravljus med lock. Tänk på att ljus tar mycket plats, så se till att du har en plan för hur du ska transportera dem. Det är också värdefullt att tända ett ljus per individ som tog sitt liv. Ett alternativ kan vara att forma ljus i form av siffror för att förmedla budskapet visuellt.


Kontakta media
Ta kontakt med lokalpressen i god tid, och föreslå att de skriver en artikel för att uppmärksamma vad som är på gång och varför. Be dem även vara med under ljusmanifestationen. Har du frågor om vad du ska säga till medier kan du kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Bjud in allmänheten
Gör inbjudningar och sätt upp i affärer, på anslagstavlor, arbetsplatser, bibliotek osv. Skapa ett event på Facebook, bjud in och uppmana alla i ditt nätverk att dela och bjuda in fler personer. Berätta om ljusmanifestationen i de andra sociala medier som du använder dig av.


Förbered informationsmaterial och insamling
Det kommer att finnas informationsmaterial om Suicide Zero, som går att beställa när den suicidpreventiva dagen närmar sig. Vi har även insamlingsbössor att tillgå. Förbered gärna försäljning av Suicide Zero-armband på plats under manifestationen. Hur det praktiskt kan gå till kommer vi att informera om när det närmar sig.


Så här genomför du ljusmanifestationen

Placera ljusen och fixa tändare
Ha en plan för hur ljusen ska placeras. Tänk på att ha riktigt många ljuständare till hands. Det tar lång tid att tända så många ljus, så få alla som är samlade att hjälpa till.
Informera om Suicide Zero och manifestationens syfte
Dela gärna ut informationsmaterial om Suicide Zero.
Eftersom gravljus brinner under lång tid kan det vara många som passerar ljusen och blir nyfikna även efter manifestationen. Gör laminerade A3-skyltar som förklarar varför ljusen är tända och vad de står för. Mall för dessa skyltar kommer du att kunna ladda ner från den här sidan i god tid före den suicidpreventiva dagen.
Samla in pengar till Suicide Zero
Placera ut insamlingsbössor för att de som vill ska kunna skänka pengar till Suicide Zero.
Dela ut information om Suicide Zero.
Om du har möjlighet kan du även sälja Suicide Zeros armband.
Hänvisa annars till Suicide Zeros webbshop.


Efter ljusmanifestationen

Eftersom ljusen har lång brinntid, gå gärna till platsen dagligen de kommande dagarna för att tända slocknade ljus och säkerställa att allt ser fint ut, alternativt blås ut dem och återanvänd kommande år.
När ljusen slocknat samlar du ihop dem. Tänk på att kolla upp hur de på bästa sätt kan återvinnas.
Sätt in insamlade medel på bankgiro 900-3989 och märk med ort och ”Suicidpreventiva dagen”.


Inspirerande exempel för dig som vill anordna en ljusmanifestation

Det tändes 1600 ljus på Maria Pedersens ljusmanifestation i Mönsterås.
Barometern: Ett ljus tänds för varje självmord
På Sergels torg i Stockholm tändes ett ljus för varje person som tagit sitt liv 2013.
NASP: Ljusmanifestation på Sergels torg >>

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

  • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
  • lyfta fram nytänkande och konkreta
    lösningar för att rädda liv
  • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba